Alfred Birney

Alfred Birney

Alfred Birney (1951, Den Haag) groeide op met een Indisch-Nederlandse vader en een Nederlandse moeder en spendeerde een gedeelte van zijn jeugd in internaten. 
In zijn literaire carrière heeft hij een breed scala aan teksten geschreven, zoals novellen, columns en een bloemlezing. Zijn debuut was de roman Tamara’s lunapark, dat in 1987 verscheen. Verschillende romans volgden daarna. Alfred Birney put inspiratie uit zijn achtergrond en zijn romans gaan veelal over de koloniale geschiedenis, een moeilijke connectie met het vaderland en het internaatsleven. Bijzonder is zijn novellenreeks, uitgegeven tussen 2009 en 2011, waarin hij drie verhalen vertelt die los van elkaar gelezen kunnen worden, maar toch een geheel vormen.
Alfred Birney schrijft ook vele non-fictieve teksten. Zo publiceerde hij een bloemlezing over de Indische letteren in 1998, getiteld Oost-Indische inkt. 400 jaar Indië in de Nederlandse letteren en was hij ook online te vinden met de wekelijke e-zine Yournael van Cyberney & Co. Door dit e-zine werd Alfred Birney in 2002 gevraagd als columnist bij de Haagsche Courant, waar hij tot 2005 vertelde over muziek, Indische verhalen en de multiculturele samenleving. Verder accepteerde hij ook een positie als gastcurator bij het Literatuurmuseum.
In 2016 publiceerde hij de roman De Tolk van Java, die hij zelf zijn ‘magnum opus’ noemt. Hij ontving hiervoor de Libris Literatuur Prijs 2017 en de Henriette Roland Holst-prijs.


Kijk voor meer informatie op zijn website.
 

Meld Je AanMeld Je Aan

Altijd op de hoogte blijven over De Inktaap? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief! Aanmelden

Volg onsVolg ons

Word FanWord Fan

Powered by Passionate Bulkboek