Jeroen Olyslaegers

Jeroen Olyslaegers

Jeroen Olyslaegers (1967, Mortsel) is een veelzijdige schrijver die columns, theaterteksten, recensies en romans heeft uitgebracht.

Hij debuteerde in 1994 met Navel en kort hierop volgden de verhalenbundel Il faut manger (1996) en de roman Open gelijk een mond (1999). Zijn volgende boek zou pas in 2008 uitkomen, maar Jeroen Olyslaegers zat tussentijds niet stil. Hij vond zijn liefde voor toneel in 1996, tijdens het schrijven en regisseren van Een bron a well awel/muzak for peacekeepers en schreef verschillende theaterteksten in de jaren die volgden. Uiteindelijk vond hij zijn weg terug naar de literatuur en na het uitbrengen van enkele novelles begon hij aan de roman Wij (2009).

Jeroen Olyslaegers heeft naast literatuur en theater nog vele andere interesses. Zo is hij een liefhebber van de kunst en schreef teksten bij verzamelingen schetsen, zoals te lezen is in Wandering Eye: een reisverslag (2009) en Beyond the scene (2013). Ook draait hij zijn hand niet om voor het vertalen van teksten, zoals bleek uit zijn vertaling van het toneelstuk The Distance From Here in 2005. Hij staat erom bekend dat hij zijn positie als schrijver gebruikt om licht te werpen op maatschappelijke problemen. Zo sloot hij zich in de winter van 2012-2013 aan bij Occupy Antwerpen en ontving hij in 2014 de Arkprijs van het Vrije Woord voor zijn inzet voor de samenleving. Inmiddels verkondigt hij zijn mening in columns voor onder andere Apache.be, Studio Brussel en de VPRO.

Hij publiceerde zijn nieuwste roman Wil in 2016 en ontving hiervoor de Fintro Literatuurprijs, zowel namens de vakjury als de lezersjury.

Meld Je AanMeld Je Aan

Altijd op de hoogte blijven over De Inktaap? Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief!

Volg onsVolg ons

Word FanWord Fan

Powered by Passionate Bulkboek