Wat is De Inktaap?

De Inktaap is dé jongerenprijs van de Nederlandse literatuur, waarbij leerlingen dit jaar geconfronteerd werden met de keuze van de jury’s van de ECI Literatuurprijs, de Fintro Literatuurprijs en de Libris Literatuur Prijs. Uit deze drie boeken kozen de jongeren vervolgens hun winnaar, Rivieren van Martin Michael Driessen, die De Inktaap won. Vanaf De Inktaap 2019 zal de winnaar van de BNG Bank Literatuurprijs de winnaar van de Fintro Literatuurprijs vervangen. Daarnaast heet de ECI Literatuurprijs voortaan de BookSpot Literatuurprijs.

 

De genomineerden voor De Inktaap 2018 waren: 
•    Rivieren van Martin Michael Driessen – Van Oorschot (ECI Literatuurprijs 2016)
•    De tolk van Java van Alfred Birney - De Geus (Libris Literatuur Prijs 2017)
•    WIL van Jeroen Olyslaegers – De Bezige Bij (Fintro Literatuurprijs 2017)

Uitreiking De Inktaap 2018
De prijsuitreiking van De Inktaap 2018 vond plaats op 13 maart 2018 in de Doelen te Rotterdam. De uitreiking was het feestelijke hoogtepunt tijdens de slotdag van het project. Op deze dag waren er debatten, talkshows, ontmoetingen en interviews met de auteurs en met de juryleden uit Nederland en Vlaanderen.

Aanmelden
Aanmelden gaat via school. Wil je meedoen? Vraag dan aan je docent of hij/zij het aanmeldingsformulier wil invullen. Speciaal voor begeleiders hebben we op deze website alle belangrijke informatie gepubliceerd onder de knop Leraren.

Korte geschiedenis 
De Inktaap is de opvolger van de Jonge Gouden Uil. De Jonge Gouden Uil was een Vlaams-Nederlands leesbevorderingsproject en werd uitgereikt tussen 1997 en 2000. De nominaties waren kwamen overeen met de genomineerden van De Gouden Uil (nu bekend als de Gouden Boekenuil). De genomineerde boeken werden door de deelnemers gelezen en zij verkozen er een tot winnaar​.   

Waar komt De Inktaap vandaan? 

De naam van het project komt van een tekst van Jorge Luis Borges: ‘Dit dier komt veel in noordelijke streken voor en is vier of vijf duim lang; zijn ogen zijn als kornalijn en zijn haar is gitzwart, zijdeachtig en soepel, en als een kussen zo zacht. Hij is met een vreemd instinct behept: zijn zwak voor Chinese inkt, en wanneer iemand zit te schrijven, gaat hij er met gekruiste achterpoten bijzitten, en met de ene voorhand op de andere wacht hij tot het schrijven gedaan is. Dan drinkt hij wat er over is van de inkt op. Daarna gaat hij weer gehurkt zitten, helemaal rustig nu.’ (Jorge Luis Borges, Het boek der denkbeeldige wezens, 1976).
 
De Inktaap is een project van:
 
   
 
De Inktaap wordt mede mogelijk gemaakt door:
 
            

Programma slotdag

Op dinsdag 13 maart is het zover: dan onthullen we welke titel wordt bekroond met De Inktaap 2018 tijdens de feestelijke slotdag in Rotterdam! Het programma vindt plaats tussen 11.00 en 16.00 uur. De deuren van de Doelen zijn geopend vanaf 10.00 uur.

Lees meer

Volg onsVolg ons

Word FanWord Fan

Powered by Passionate Bulkboek

Passionate Bulkboek ontwikkelt activiteiten voor jongeren met als doel hen te interesseren voor culturele uitingen in het algemeen en letteren in het bijzonder. Jongeren worden bereikt via educatieve projecten in het voortgezet onderwijs en vrijetijdsproducten die zich op dezelfde jongeren richten.

Lees Meer