Een wereld van overeenkomst

Het is een eenvoudig recept: je kiest een goed boek, leest dit, logt in op Skype en voordat je het goed en wel in de gaten hebt, ben je verwikkeld in een geanimeerd gesprek met lezers aan de andere kant van de wereld. Alle smaken bediend, succes verzekerd.

Dit is exact de formule die we op het Colegio Arubano uit Oranjestad en het Tilburgse Odulphuslyceum toepassen om onze leerlingen met elkaar in gesprek te laten komen over literatuur. Half november was de nieuwe lichting Inktapers in de gelegenheid om via Skype met elkaar van gedachte te wisselen over het meeslepende Jij zegt het van Connie Palmen.

Zo’n eerste gesprek vraagt vrijwel altijd om ijs dat gebroken moet: als de lesgenoten elkaar op het scherm ontdekken, is er sprake van enige nervositeit. Er is lang uitgekeken naar deze eerste ontmoeting, maar op het moment dat je elkaar dan daadwerkelijk ziet, blijkt het spreken ineens wat lastiger dan gedacht. Help. Gelukkig is daar de kleding: Aruba gehuld in zomerse kleding, waar in Tilburg de koude regen tegen de ramen slaat: het ijs breekt. 

Na de uitwisseling van gegniffel, huishoudelijke mededelingen, gegniffel, hobby’s, broers, zussen en nog meer gegniffel gaat het gesprek als vanzelf over naar Jij zegt het. En dan blijkt dat verschillen in kleding en temperatuur slechts schijn zijn, want al rap constateren de leerlingen dat hun opvattingen over de symboliek van de vos en de vogel grotendeels overeenkomen. Uit het oor van de vos kruipen maden: is dat nu een verwijzing naar de dood die aan Ted Hughes lijkt te kleven of symboliseert dit de onvermijdelijke dood van Sylvia Plath?

De leerlingen discussiëren drie kwartier lang zonder besef van afstand of tijd: is er een schuldvraag, gaat je sympathie, of je het nu wilt of niet, uit naar een van de twee personages en wat vinden we van het taalgebruik van Connie Palmen, dat na bladzijde 180 een andere toon lijkt te krijgen? Dat tijdens het gesprek tussen Tilburg en Aruba driemaal de verbinding wegvalt, hindert niet. Het geeft de leerlingen mooi de tijd om onder elkaar snel de eerste indrukken te verwerken.

Die indrukken zijn heel positief: we moeten snel nog een keer skypen, wachten daarmee niet tot we straks Het Hout hebben uitgelezen. De leerlingen willen meer van elkaar weten, willen elkaar morgen en liefst nog gisteren opzoeken en verwensen voor één keer die grote zee… 

Nicole de Weert (Colegio Arubano) en Gepco de Jong (Odulphuslyceum)

Recente Blog

Gooise Inktaap goes Caribbean!
Danielle Besançon en Vera Kampers
Brief aan Ted
Liz Abels

Meld Je AanMeld Je Aan

Altijd op de hoogte blijven over De Inktaap? Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief!

Volg onsVolg ons

Word FanWord Fan

Powered by Passionate Bulkboek

Passionate Bulkboek ontwikkelt activiteiten voor jongeren met als doel hen te interesseren voor culturele uitingen in het algemeen en letteren in het bijzonder. Jongeren worden bereikt via educatieve projecten in het voortgezet onderwijs en vrijetijdsproducten die zich op dezelfde jongeren richten.

Lees Meer