Gooise Inktaap goes Caribbean!

24 januari was een spannende dag! Deze middag zouden leerlingen uit 5 en 6 vwo van het Goois Lyceum die meedoen met de Inktaap, écht contact maken met leerlingen van een school op Curaçao en Aruba. De Bussumse Inktapers hadden inmiddels de bekroonde boeken gelezen en ze uitgebreid geanalyseerd. We hebben op 24 januari zelfs een winnaar aangewezen als schooljury: Jij zegt het, van Connie Palmen. 

Het werd nu tijd erachter te komen hoe er overzee gedacht werd over deze juweeltjes van de Nederlandstalige literatuur. In het begin van dit schooljaar hebben we de organisatie van De Inktaap gevraagd of er misschien een school op de Antillen was die met ons mee wilde denken en ervaringen wilde uitwisselen. We kregen contact met twee enthousiaste docenten, één uit Aruba en één uit Curaçao die hier zo enthousiast op reageerden, dat we besloten met beide scholen in zee te gaan. Wij hadden hier op school namelijk meer leerlingen die meededen dan zij samen, dus dat kwam goed uit.

Voor de kerstvakantie hebben onze leerlingen een filmpje gemaakt en dat hebben we naar de twee scholen gestuurd. Aruba regeerde met een filmpje en Curaçao kwam met een uitgebreide brief met foto’s waarin de leerlingen zich presenteerden. We besloten op 24 januari de gelezen boeken met elkaar via skype te bespreken.

Na de schooldag moesten onze leerlingen flink aan de slag: ze maakten een app-groep, mailden skype-accounts, ‘ontvreemden’ laptops van de derde verdieping waar skype op gedownload kon worden, haalden laptops van huis op en probeerden contact te krijgen. Na wat opstartprobleempjes met geluid, werkende camera en langzame wifi, kregen we toch echt een goedlopend gesprek. 

De overzeese leerlingen vonden Fansi’s stilte, een boek dat in Suriname speelt, en Het Hout, een boek over seksueel misbruik in een katholiek jongenspensionaat, erg goed. Ze herkenden veel van hun eigen cultuur in deze boeken. Verder bleek dat alle leerlingen uit Curaçao in Nederland wilden gaan studeren en hun keuze al hadden gemaakt, omdat zij er heel veel voor moeten regelen. Ook moet hun keuze goed zijn, omdat ze ver weg zitten van hun familie en niet zomaar kunnen gaan wisselen van opleiding. Uiteraard werd ook het weer niet onbesproken gelaten, op het skypemoment was het namelijk 10.00 uur ‘s ochtends op de Antillen en bij ons 15.00 uur ‘s middags; stralende tropenzon tegenover schaatsverhalen en een diepe mist.

Na afloop was onze groep onder de indruk van het feit dat ze zojuist contact hadden gehad met leerlingen op een ander continent. Ook hadden ze een inkijkje gekregen in andere denkwijzen, wat boeiend was. Skypen is ook lastig, want je wordt patsboem met onbekenden geconfronteerd en je dient je niets aan te trekken van wegvallende wifi of andere technische mankementjes; kortom inspannend! Na de gesprekken ging de groepsapp voortdurend af, dus dit contact is niet het laatste geweest!


Danielle Besançon en Vera Kampers, begeleiders van De Inktaap, Goois Lyceum in Bussum
 

Recente Blog

Gooise Inktaap goes Caribbean!
Danielle Besançon en Vera Kampers
Brief aan Ted
Liz Abels

Meld Je AanMeld Je Aan

Altijd op de hoogte blijven over De Inktaap? Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief!

Volg onsVolg ons

Word FanWord Fan

Powered by Passionate Bulkboek

Passionate Bulkboek ontwikkelt activiteiten voor jongeren met als doel hen te interesseren voor culturele uitingen in het algemeen en letteren in het bijzonder. Jongeren worden bereikt via educatieve projecten in het voortgezet onderwijs en vrijetijdsproducten die zich op dezelfde jongeren richten.

Lees Meer