Het motto was: niet terugkijken

Pas toen Tessa Leuwsha in 1995 naar Paramaribo verhuisde, ontdekte ze dat 1 juli een speciale dag is. Ze was 28, ze had nog nooit van 'keti koti' gehoord. De schrijfster (geboren in 1967) groeide op in de Amsterdamse Rivierenbuurt als dochter van een Nederlandse moeder en Surinaams-creoolse vader, die in de jaren zestig naar Nederland was gekomen. "Zijn motto was: niet terugkijken."

Vandaag is het 153 jaar geleden dat Nederland de slavernij afschafte. Op 1 juli 1863 werden in Suriname 33.000 slaven in vrijheid gesteld. Hoewel, 'vrijheid' - ze moesten nog tien jaar op de plantages doorwerken. Maar ook dat soort feiten leerde Leuwsha pas laat, toen ze bezig was met een boek over haar oma, 'Fansi's stilte', dat vorig jaar uitkwam.

Voor haar boek interviewde ze ooms en tantes. Dat ging niet vanzelf. "Ze waren zó terughoudend. Bij één moest ik letterlijk mijn voet tussen de deur zetten."

Via haar oma probeerde Leuwsha nog verder terug in de tijd te gaan, naar haar voorouders op de plantages. Maar het spoor hield al snel op. Ze weet dat haar oma een afgedankt kind is van een Britse missionarisdochter die het met een zwarte arbeider deed. Haar oma werd opgevoed door een pleegmoeder die in slavernij is geboren en 22 was toen ze vrijkwam. Over de ouders van die zwarte arbeider weet ze niets.

Lees het hele interview op de website van Blende.

Recente Interviews

Martin Michael Driessen, in alle beslotenheid
Interview door Guinevere Claeys
Een gesprek met Jeroen Olyslaegers
Interview door Sander Bax
Alfred Birney
Interview door Arjan Peters, tekst door Walter van Teefelen

Meld Je AanMeld Je Aan

Altijd op de hoogte blijven over De Inktaap? Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief!

Volg onsVolg ons

Word FanWord Fan

Powered by Passionate Bulkboek

Passionate Bulkboek ontwikkelt activiteiten voor jongeren met als doel hen te interesseren voor culturele uitingen in het algemeen en letteren in het bijzonder. Jongeren worden bereikt via educatieve projecten in het voortgezet onderwijs en vrijetijdsproducten die zich op dezelfde jongeren richten.

Lees Meer