Alfred Birney uitgelicht

De vader-zoonroman, De tolk van Java (2016), over de bloedige geschiedenis in Nederlands-Indië, is voor Alfred Birney de kers op de taart. Zijn oeuvre bestaat uit meer boeken, essays en verhalen over Nederlands-Indië maar De tolk van Java is autobiografisch. ‘Faction’, noemt hij het zelf: deels fact, deels fiction. Birney: “Ik heb alle literaire conventies laten varen, ik schreef het vanuit mijn hart.“ En dat bleef niet onopgemerkt. Het boek won zowel de Libris Literatuur Prijs als de Henriette Roland Holst-prijs en is nu genomineerd voor De Inktaap 2018. Eerder viel de Haagse schrijver ook al in de prijzen. In 1991 won hij de G.W.J. Paagmanprijs voor zijn oeuvre, dat toen slechts vier jaar besloeg. Voordat hij schrijver werd, was hij muzikant en gitaarleraar; een blessure aan zijn hand zorgde ervoor dat hij het roer helemaal omgooide. “Daarnaast moet je er ook emotioneel aan toe zijn om de geschiedenis op te schrijven, dat kon ik nu.”

In de aflevering van VPRO Boeken van 1 mei 2017 vertelt Alfred Birney over De tolk van Java. Vanaf 16m13s begint het interview, kijk het hier:

Meld Je AanMeld Je Aan

Altijd op de hoogte blijven over De Inktaap? Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief!

Volg onsVolg ons

Word FanWord Fan

Powered by Passionate Bulkboek

Passionate Bulkboek ontwikkelt activiteiten voor jongeren met als doel hen te interesseren voor culturele uitingen in het algemeen en letteren in het bijzonder. Jongeren worden bereikt via educatieve projecten in het voortgezet onderwijs en vrijetijdsproducten die zich op dezelfde jongeren richten.

Lees Meer