Connie Palmen wint De Inktaap 2017

Na maanden van lezen, debatteren en stemmen is het zover: De Inktaap 2017 gaat naar Jij zegt het van Connie Palmen!
Haar roman werd door ruim 1.500 scholieren uit Nederland, Vlaanderen, Suriname, Aruba én Curaçao uitgeroepen tot absolute favoriet. Connie Palmen ontving de prijs in deSingel te Antwerpen in het bijzijn van duizend scholieren. De overige genomineerden waren Het hout van Jeroen Brouwers, Fansi's stilte van Tessa Leuwsha en Malva van Hagar Peeters.

Fotograaf: Sigrid Spinnox

 

In aanwezigheid van duizend enthousiaste scholieren nam de leading lady van de Nederlandse letteren op woensdag 15 maart de Inktaaptrofee in ontvangst in deSingel in Antwerpen. Een historisch moment, want het is de eerste keer dat een vrouw deze prijs in de wacht sleept!

De slotdag ging van start met een korte voorstelling van de genomineerde auteurs en een interactieve talkshow waarin de scholieren de drie aanwezige auteurs – Connie Palmen, Tessa Leuwsha en Hagar Peeters - het vuur aan de schenen legden. Jeroen Brouwers kon er spijtig genoeg niet bij zijn. Na een lunchpauze vol literair vertier verdedigden de leerlingen onder toezicht van Oscar Kocken hun favoriete boek in een bloedstollend debat. Stan Lee Cole zorgde voor de muzikale noot tussendoor. 

Niet alleen Connie Palmen viel in de prijzen: ook de Inktapers verrasten ons massaal met hun creatieve Knetterende Letteren inzendingen en originele juryrapporten. Kiezen was een heuse klus, maar deze geluksvogels gingen uiteindelijk met de prijzen aan de haal.

Winnaars Knetterende Letteren: Pauline de Munck (Alles Mag, Sint-Ritacollege Kontich), de Factcheckers (Film, Heilig Hartcollege Halle), Mona Thijs (Recensie, VIIO Borgloon)

Winnaars Beste Juryrapport: Pontes Goese Lyceum Goes (3e plaats), Sint Pietersinstituut Turnhout (2e plaats), Goois Lyceum Bussum (1e plaats)

Het winnende filmpje kan je hier bekijken,  het winnende juryrapport lees je binnenkort hier

In een spannende slotshow lazen enkele juryleden het eindrapport voor. Waarom was Jij zegt het voor hen nu precies de verdiende winnaar? Een greep uit de juryrapporten:   

'Deze Nederlandse capteert menig lezer met haar eigen, unieke stijl.'

'De grote kracht van Connie Palmen is dat je door haar manier van schrijven meteen wordt ingepalmd.'

'Jij zegt het heeft alle anderen overtroffen dankzij haar prachtige verhaal, beschreven in een spectaculaire stijl' 

'Zoveel meer dan een biografie over bekende mensen (...) de ultieme ode aan de liefde.'

'Een boek uit het leven, en over het leven, in zijn mooiste en tegelijk meer pijnlijke vorm.'

'Connie Palmen heeft met dit boek een snaar bij ons geraakt met het gevolg dat we zelf op zoek zijn gegaan naar werken van Ted Hughes en Sylvia Plath.'

Het volledige eindrapport kan je hier lezen. Het videoverslag bekijk je hier, foto’s  kan je vinden op de website en facebookpagina van de Inktaap! 

Meld Je AanMeld Je Aan

Altijd op de hoogte blijven over De Inktaap? Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief!

Volg onsVolg ons

Word FanWord Fan

Powered by Passionate Bulkboek

Passionate Bulkboek ontwikkelt activiteiten voor jongeren met als doel hen te interesseren voor culturele uitingen in het algemeen en letteren in het bijzonder. Jongeren worden bereikt via educatieve projecten in het voortgezet onderwijs en vrijetijdsproducten die zich op dezelfde jongeren richten.

Lees Meer