David Pefko

Winnaar De Inktaap 2013
Het voorseizoen  (Uitgeverij Prometheus)

Ik kan u natuurlijk vertellen dat Steve Mellors lijdt onder zijn kaalheid en de omvang van zijn buik, of dat hij een politierechercheur is die sudoku’s oplost op de wc. Dat hij elke avond porno kijkt en op hetzelfde moment treurt om zijn ex-vrouw, die ervandoor ging met een siergootspecialist. Of dat hij hevig verliefd wordt op een prostituee met de naam Anca en lichtelijk geobsedeerd is door Travis  Bickle uit de film Taxi Driver. Dat hij Acna wil redden zoals Travis Iris redde. Dat hij er getuige van is als zij verkracht wordt in een cellencomplex midden in zijn stad. Ik kan u natuurlijk in de waan laten dat Steven Mellors dit meisje uiteindelijk zal redden, maar het lijkt me het beste om u te waarschuwen voor de kans dat u zelf Steven Mellors wordt, of erger nog: dat u hem eigenlijk al bent.

An de Smedt

"David Pefko heeft met dit boek de grootste loser neergepend. Steve Mellors trekt aan en stoot af. Daarin schuilt de kracht van deze roman. Een zwaarmoedig verhaal van dit kaliber is moeilijk te verdragen, maar Pefko vangt de teneur mooi op met een gedoseerde dosis droge humor."

Juryrapport De Inktaap 2013

Over David Pefko

David Pefko (1983) is een Nederlandse schrijver van romans en verhalen. Pefko, die een Griekse vader heeft en eerder handelaar in vodden en lappen was, debuteerde in 2009 met de roman Levi Andreas. In 2011 verscheen zijn tweede roman Het voorseizoen. Hij schreef dit boek op het Griekse eiland Kos, nadat hij was ontslagen als ober. De inspiratie voor het boek, dat hij in vier maanden schreef, vond hij – naar eigen zeggen – door het luisteren naar gesprekken in een bar. Met dit boek won hij in 2012 de Gouden Boekenuil en in 2013 De Inktaap. In 2017 publiceerde hij Daar komen de vliegen een roman geïnspireerd op de Bernard Madoff affaire. Pefko publiceerde onder meer verhalen in TiradeHollands MaandbladVrij NederlandDas Magazin en op zijn website. Hij schreef columns voor De Morgen, De Standaard en NRC Handelsblad.

Deel deze pagina: