Dimitri Verhulst

Winnaar De Inktaap 2008
De helaasheid der dingen (Uitgeverij Contact)

Dimitri woont met zijn familie in een primitief huis in het dorp Reetveerdegem. De vader van Dimitri is een tegen alles wat kapitalistisch is en wil zo min mogelijk bezit hebben, Hij en zijn broers geven hun salaris voornamelijk uit aan alcohol of gok spelletjes. Dimitri maakt een moeilijke jeugd door, vooral vanwege het alcoholisme van zijn ooms en vader. Zijn overgroot moeder is een eigenlijk de enige die voor hem zorgt en vriendjes zeggen dat ze niet meer met hem om mogen vanwege het gedrag van zijn familie. Op school gaat het ook niet goed. Op een dag besluit de overgroot moeder van Dimitri om iemand van zijn jeugdzorg in te schakelen en hij word uit huis geplaatst. Als Dimitri ouder is krijgt hij een zoon die net als zichzelf ongewenst is en met een ongewenste vriendin. Hij keert met het zoontje terug naar het dorp en merkt dat hij zijn broers en dorp ontgroeid is.

Sven van Baarle

"De helaasheid der dingen is heel oprecht geschreven."

Schooljury De Inktaap 2008

Over Dimitri Verhulst

Dimitri Verhulst (1972) werd geboren in Aalst. Hij wordt gezien als een van de grote schrijvers van de Lage Landen. Zijn werk verschijnt in meer dan twintig talen en werd bekroond met verschillende literaire prijzen. Van de klassieker De helaasheid der dingen werden meer dan 200.000 exemplaren verkocht en het boek werd verfilmd en bekroond met de Gouden Uil Publieksprijs. Met Godverdomse dagen op een godverdomse bol won hij de Libris Literatuurprijs. Van De laatkomer werden binnen een paar maanden meer dan 75.000 exemplaren verkocht. Ook dit boek wordt verfilmd, voor toneel bewerkt en over de hele wereld vertaald.

In 2014 verscheen zijn roman Kaddisj voor een kut. Verhulst was de schrijver van het Boekenweekgeschenk 2015, De zomer hou je ook niet tegen. Onlangs is bij Atlas Contact zijn nieuwste boek Het leven gezien van beneden verschenen.

Deel deze pagina: