Wessel de Vries
Wessel de Vries (1994, Leeuwarden) schrijft voor theater. Hij studeerde Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en Writing for Performance aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.
Hij werkt sinds 2017 voor het Friese theatergezelschap Tryater voor wie hij o.a. de oerolhit Part Time Paradise (2019), Nacht (2021) en de grote locatievoorstelling Under Wetter (2022) schreef. Voor Theatergroep De Jonge Honden schreef hij o.a. de boekbewerking Oorlogswinter (2020) en Spaghettirellen (2021). Voor Klemens Patijn / TG Goed Gezelschap schreef hij de succesvolle oerolvoorstelling Pianostemmen (2022).
De komende jaren werkt hij o.a. aan De Scheepsjongens van de Bontekoe (2023, Jonge Honden), Fanfare (2024, Tryater) en Terecht (2023, Wabi Sabi Theater). De theaterteksten van Wessel de Vries zijn humoristisch en fantasierijk, zijn regelmatig gebaseerd op gebeurtenissen uit het verleden, maar gaan altijd over nu.
Workshop Goede dialogen
“Ga je mee naar de workshop goede dialogen schrijven?”, vraag ik.
“Waarom zou ik meegaan naar de workshop goede dialogen schrijven?”, antwoordt hij verontwaardigd.
“Omdat we dan misschien eens een fatsoenlijk gesprek met elkaar kunnen voeren!”
Het blijft lang stil.
Dialogen zijn gesprekken tussen mensen. Of: tussen mensen en dingen. Of: tussen dingen onderling, zonder dat er mensen aan te pas komen. Grappige gesprekken. Ongemakkelijke gesprekken. Gesprekken met heel veel stiltes. Gesprekken gevuld met onuitgesproken verwijten. In bijna alle romans komen dialogen voor. Maar soms lijkt het wel alsof romanschrijvers meer tijd besteden aan het schrijven van bloemrijke beschrijvingen van steden, gebouwen en gevoelens dan aan het schrijven van goede dialogen. Terwijl écht goede dialogen héérlijk zijn om te lezen. Maar wat is eigenlijk een goede dialoog? In de workshop goede dialogen gaan we proberen goede dialogen te schrijven waarin personages voorkomen afkomstig uit de voor de Inktaap genomineerde boeken.