Willem Jan Otten

Winnaar De Inktaap 2006
Specht en Zoon (Uitgeverij G.A. van Oorschot)

De hoofdpersoon Felix Vincent, een beroemd portretschilder, krijgt van een schatrijke ondernemer, Valéry Specht, de opdracht om een portret te maken van een overleden jongen, zijn zoon. ‘Je redt er een leven mee’, zo zegt Specht. Felix gaat aan de slag en door het schilderen van die jongen komt er een oude geschiedenis bij hem naar boven die hem nog steeds heel sterk bezighoudt en waar hij zich erg schuldig over voelt. Als het schilderij klaar is, krijgt de schilder van een oude vriendin,  journalist, te horen dat de opdrachtgever en geportretteerde helemaal niet vader en zoon zijn, maar in een heel dubieuze relatie met elkaar staan.  Felix heeft zich door het maken van de schilderij in een wespennest gestoken. Daartussendoor is de vrouw van Felix zwanger geraakt en hun eerste kindje dient zich aan.

Mark Kohn

'Knap dat Willem Jan Otten je zo ver krijgt dat je met een schilderij gaat meeleven, je voelt hoe de verf op het doek wordt aangebracht.'

Juryrapport De Inktaap 2006

Willem Jan Otten (Amsterdam, 4 oktober 1951) is een Nederlands schrijver/dichter, met een veelzijdig oeuvre van poëzie, verhalend proza, toneel, kritieken, artikelen, beschouwingen en essays. Otten ontving in 2014 de P.C. Hooft-prijs. Hij huwde op 1 september 1978 schrijfster Vonne van der Meer. Hij is de zoon van musici Marijke Ferguson en Kees Otten en groeide op in de Amsterdamse Rivierenbuurt en in Laren (NH). Otten is eredoctor van de Universiteit van Utrecht.

In 1973 debuteerde hij als dichter met de bundel Een zwaluw vol zaagsel. Van 1989 tot 1996 was hij redacteur van Tirade. Na het verschijnen van zijn roman Ons mankeert niets in 1994 raakte Otten betrokken in de discussie over het euthanasie-vraagstuk.

Naar aanleiding van zijn bekering tot het katholieke geloof (enige tijd nadat zijn echtgenote hetzelfde had gedaan) publiceerde hij in 1999 Het wonder van de losse olifanten, een rede tot de ontwikkelden onder de verachters van de christelijke religie.

In 2004 verscheen zijn roman Specht en zoon, die op 2 mei 2005 bekroond werd met de Libris Literatuur Prijs. In deze roman vertelt Willem Jan Otten het verhaal van portretschilder Felix Vincent die van de rijke industrieel Valéry Specht de opdracht krijgt zijn gestorven zoon te schilderen. Specht en zoon werd opgenomen in de CLO 15, een canon van christelijke literatuur.

Op 16 december 2013 maakte de jury van de P.C. Hooft-prijs (voor beschouwend proza) 2014 bekend dat de prijs is toegekend aan Otten; de prijs werd uitgereikt op 22 mei 2014.

Deel deze pagina: