Winnaars – oud

Maak kennis met de auteurs die eerder De Inktaap mee naar huis namen.

Auteur Martin Michael Driessen won De Inktaap 2018 voor zijn verhalenbundel Rivieren. De andere genomineerde boeken waren De tolk van Java van Alfred Birney en WIL van Jeroen Olyslaegers.

Rivieren slingert langs drie rivieren, in verschillende landen, in verschillende tijden. De drie novelles vullen elkaar aan en belichten wisselende aspecten van het leven. Alcoholisme, eenzaamheid, grote dromen, kleine dromen, homoseksualiteit, onenigheid, verzoening – Driessen kaart grote thema’s aan in compact, overtuigend proza en beschrijft bovenal de mens, in al zijn glorie en gebreken. Zoals de juryleden van De Inktaap 2018 schreven: ‘De verhalenbundel is afwisselend, met meesterlijk geschapen beelden, die vervullen van melancholie en bewondering, en is bovendien goed te volgen, waardoor de lezer ontspannen door deze bundel papier heen zwemt.’

'Een literaire prijs maakt altijd trots, maar door een jury van jonge lezers bekroond te worden, geeft je nog meer moed voor de toekomst.'
Martin Michael Driessen

Winnaar De Inktaap 2017
Connie Palmen – Jij zegt het

Vele kennen het tragische verhaal van het beroemdste liefdespaar uit de moderne westerse literatuur: Ted Hughes en Sylvia Plath. Hier kwam abrupt een einde aan, nadat Sylvia Plath zichzelf op 11 februari 1963 van het leven beroofde. In Jij zegt het kijkt Connie Palmen door de ogen van Ted Hughes terug op zijn gepassioneerde huwelijk en de tijd die na het overlijden van zijn vrouw volgde. Op scherpzinnige wijze beschrijft Connie Palmen de gedachten, angsten en bezweringen van Ted Hughes en de diep tragische band met de vrouw die zijn leven zou bepalen. Jij zegt het is een aangrijpend verhaal over de liefde en de dood.

Winnaar De Inktaap 2016
Stefan Hertmans – Oorlog en terpentijn

Urbain Martien groeit op in Gent waar het gezin leeft in armoedige omstandigheden. Zijn vader restaureert fresco’s, en Urbain zelf, die diens artistieke talent heeft geërfd, wil later schilder worden. Als hij dertien is komt hij echter te werken in een ijzergieterij, waarna hij naar de militaire school gaat om soldaat te worden. Als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt wordt Urbain opgeroepen om te vechten aan het front, hij is dan zeventien jaar. De soldaten vechten onder barre omstandigheden. Urbain raakt gewond door een schot in zijn lies, waarvoor hij wordt opgenomen in een ziekenhuis in Liverpool. Eenmaal hersteld ziet hij hoe zinloos de loopgravenoorlog is. Soldaten die onder invloed naar het front worden gestuurd, mannen die zelfmoord plegen.

Winnaar De Inktaap 2015
Ilja Leonard Pfeijffer – La Superba

Deze roman is een monument voor een stad zoals er maar één is: Genua, La Superba (de hoogmoedige). En meer nog dan een roman over een schokkend echte en labyrintische stad, is het een liefdesverhaal dat tragisch eindigt. En meer nog dan een stadsroman en een liefdesroman is La Superba een boek dat de fantasie van een beter leven elders onderzoekt, vertelt en ontrafelt en laat het zien hoe mensen – van gerenommeerde schrijvers en verlopen heren van stand tot arme Senegalese sloebers en flanerende hoeren – op verschillende manieren verdwalen in die fantasie. En meer nog dan over de stad, de liefde en het lot van de zoekende mens gaat deze grandioze meerstemmige roman over het schrijven van een grandioze meerstemmige roman.

Winnaar De Inktaap 2014
Tommy Wieringa – Dit zijn de namen

Pontus Beg is commissaris van politie in Michailopol, een perifere grensstad in de steppe. Als de winter invalt, wordt er een groep uitgeteerde vluchtelingen gesignaleerd in de straten van zijn stad. Niemand weet wie zij zijn, hun spookachtige aanwezigheid veroorzaakt angst en onrust.
Als ze uiteindelijk worden opgepakt, wordt in hun bagage het bewijsstuk van een gruwelijke misdaad gevonden. Stukje bij beetje ontrafelt Pontus Beg de toedracht, en daarmee de geschiedenis van hun helletocht. De barre reis van de migranten raakt gaandeweg het onderzoek verweven met de ontdekking die Pontus Beg doet over zijn eigen afkomst. De ontmoeting met een oude rabbijn, de laatste Jood van Michailopol, leert hem de werkelijkheid kennen over zichzelf. Zijn plaats in de wereld is een andere dan hij altijd heeft gedacht.

Winnaar De Inktaap 2013
David Pefko – Het  voorseizoen

Ik kan u natuurlijk vertellen dat Steve Mellors lijdt onder zijn kaalheid en de omvang van zijn buik, of dat hij een politierechercheur is die sudoku’s oplost op de wc. Dat hij elke avond porno kijkt en op hetzelfde moment treurt om zijn ex-vrouw, die ervandoor ging met een siergootspecialist. Of dat hij hevig verliefd wordt op een prostituee met de naam Anca en lichtelijk geobsedeerd is door Travis Bickle uit de film Taxi Driver. Dat hij Anca wil redden zoals Travis Iris redde. Dat hij er getuige van is als zij verkracht wordt in een cellencomplex midden in zijn stad. Ik kan u natuurlijk in de waan laten dat Steve Mellors dit meisje uiteindelijk zal redden, maar het lijkt me het beste om u te waarschuwen voor de kans dat u zelf Steve Mellors wordt, of erger nog: dat u hem eigenlijk al bent.

Winnaar De Inktaap 2012
Yves Petry – De maagd Marino

Een man ketent een andere man vast aan de muur van zijn huiskamer, amputeert zijn penis, snijdt hem vervolgens de keel door en bewaart delen van het lijk in de diepvriezer om er in de weken die volgen van te eten. Wat dit waar gebeurde voorval pas echt intrigerend maakt, is dat het slachtoffer zijn behandeling geheel vrijwillig heeft ondergaan.

Winnaar De Inktaap 2011
Bernard Dewulf – Kleine dagen

Er groeit een vrouw in mijn huis. Een-twee-drie is ze vijf geworden. Op een ochtend kwam ze de keuken binnen. Ze zei dag en het was anders. Ze gaf een zoen en hij verschilde. Haar haar hing los, ze had een rokje aan en daaronder lange kousen. Daarin waren haar benen gestegen en ze stapte, ik zocht in verwarring het woord, pront. Parmantig. Koket. Er was iets opgeschoven in haar. Samen met de lengte van haar benen. Ik stond ernaar te kijken: zo dus groeit er een vrouw in mijn huis. Later zal ik misschien zeggen: ik heb jou zien worden. Ik heb jou uit de grond van een vrouw zien komen. Op een dag kwam je de keuken binnen, toen zag ik het beginnen. Dichter en essayist Bernard Dewulf (1960) kijkt naar zijn dagelijkse omgeving: het huis, de kinderen, de vrouw, de tuin, het licht – een kleine wereld waarin soms grootse dingen gebeuren, ook al gebeurt er schijnbaar niets. Zo kijkend en schrijvend ontstaat stukje bij beetje Kleine dagen: een kroniek in miniaturen van de gloed van het gewone.

Winnaar De Inktaap 2010
Robert Vuijsje – Alleen maar nette mensen

Op het Amsterdamse Barlaeus Gymnasium had David Samuels verkering met Naomi, een meisje dat precies zo was als hij: verantwoorde conversatie op de champagne-tuinfeesten van de elite in Oud-Zuid. Alleen maar nette mensen. Nu is David Samuels 21 en op zoek. Hij zoekt naar wie hij is. David is joods maar door zijn zwarte haren ziet hij eruit als een Marokkaan. Hoort hij bij de witte Hollanders of bij de mensen die ze allochtonen noemen? Hij zoekt naar wat hij later moet worden. Hoe kan David het respect winnen van zijn vader, de baas van het enige fatsoenlijke programma op de vaderlandse televisie? En hij zoekt de intellectuele negerin. Wordt David gelukkig van Rowanda, de Bijlmer-queen die met twee gouden tanden bijna zijn oor eraf bijt? Of moet hij met Naomi zijn? Het is een zoektocht die even komisch wordt als tragisch, dwars door het hart van de multiculturele samenleving.

Winnaar De Inktaap 2009
A.F. Th. van der Heijden – Het schervengericht

Een door het leven al zwaarbeproefde filmregisseur verdwijnt eind jaren zeventig wegens ontucht met een minderjarig meisje achter de tralies van een Californische gevangenis – incognito.Hij maakt er kennis met een tot levenslang veroordeelde die door een ingezwachteld hoofd onherkenbaar is. Tussen de twee mannen ontstaat een onwillige verstandhouding, een stugge vriendschap bijna, totdat de cineast ontdekt dat achter de windselen de persoon schuilgaat die zijn leven heeft verwoest. Dan pas komt het tot een écht gesprek.Geen berouw, geen vergiffenis.De regisseur gaat met zijn aanklacht tot op het bot, maar de ander blijft vasthouden aan de duistere, pseudo-politieke idealen die tot zijn daad hebben geleid, een van Amerika’s smerigste moordzaken van de twintigste eeuw.

Winnaar De Inktaap 2008
Dimitri Verhulst – De helaasheid der dingen

In De helaasheid der Dingen keert de schrijver terug naar zijn geboortegrond in Reetveerdegem. We maken kennis met zijn vader, Pierre, die zijn paar uur oude zoontje in een postzak op zijn fiets langs alle kroegen van het dorp rijdt om hem aan zijn vrienden te tonen; zijn grootmoeder, wier nachtrust al te vaak verstoord wordt door de politie als die weer eens een van haar dronken zonen thuis komt afleveren: en niet te vergeten de werkloze nonkels Potrel, Witten en Zwaren, voor wie een wereldkampioenschap zuipen het hoogst haalbare is en die leven volgens het adagium ‘God schiep de dag en wij slepen ons erdoorheen’. De helaasheid der dingen is zowel een gevoelig ode aan als een hilarische afrekening met het dorp van een jeugd. Verhulst is een sterk stilist, die met veel gevoel voor timing en vertelkracht de aandacht van zijn lezers vasthoudt van de eerste tot de laatste bladzijde.

Winnaar De Inktaap 2007
Henk van Woerden – Ultramarijn

In een roerige havenstad aan de Middellandse Zee deelt de jonge Aysel een geheim met haar halfbroer Joakim. Wanneer hun schande aan het licht dreigt te komen, worden ze uit elkaar gerukt. Aysel verdwijnt over de zee, verbannen naar het noorden van Europa. Joakims verlangen is onstilbaar, alleen de muziek biedt hem een uitweg. Hij blijkt aanzienlijk meer talent voor de luit te hebben dan voor de liefde, al blijft het gemis knagen. Dat Aysel en Joakim in de toekomst zullen worden herenigd is onvoorstelbaar, de voorzienigheid zal erop toezien dat zoiets niet gebeurt. Maar hun geheim is vlees geworden.

Winnaar De Inktaap 2006
Willem Jan Otten – Specht en zoon

Een jonge schilder, in de mode vanwege zijn rake portretten, krijgt een opdracht die anders is dan alle voorgaande: schilder een gestorven jongen. ‘Je redt er een leven mee,’ zegt de steenrijke vader van de jongen. De schilder weet dat hij zichzelf zal moeten overtreffen. Wie was de jongen? Waarom is hij dood? Waarom komt de vader het schilderij niet afhalen?

Winnaar De Inktaap 2005
Arthur Japin – Schitterend gebrek

In zijn memoires vermeldt Casanova terloops dat Lucia een van de weinige vrouwen is die hij ooit onrecht heeft aangedaan. Maar hoe? Wat is er werkelijk gebeurd? Waarom deed Lucia afstand van haar geluk? 
Een schitterend gebrek is haar verhaal, het verslag van een uitzonderlijk leven. Lucia en Casanova leren elkaar kennen op een feest nabij Venetië, worden verliefd en beloven elkaar eeuwige trouw. Maar kort daarna verdwijnt Lucia zonder een woord uit Casanova’s leven. Vele jaren later ontmoeten ze elkaar bij toeval opnieuw in een Amsterdamse schouwburg, maar zonder dat hij daar op dat moment weet van heeft. 

Winnaar De Inktaap 2004
Tom Lanoye – Boze tongen

Katrien Deschrijver, de ultieme conformiste, speelt willens nillens elke rol die de wereld achter haar schoonheid vermoedt: fee of feeks, heldin of heks, en niets daartussenin. Als in een spiegelpaleis is zij omringd door schimmen van haarzelf. Zo wordt haar verhaal dat van een uiteenvallende familie in een uiteenvallend land in het hart van Europa.

Winnaar De Inktaap 2003
Harry Mulisch – Siegfried

Rudolf Herter brengt een bezoek aan Wenen, de stad van zijn Oostenrijkse vader en van Hitler. Tijdens een televisie-interview ontspruit bij hem het idee voor een nieuwe roman. Wat hij wil is Hitler postuum een gefingeerde spiegel voorhouden. Maar als hij na afloop van zijn lezing in de Wiener Nationalbibliothek kennismaakt met het bejaarde echtpaar Ullrich en Julia Falk, van wie hij de volgende dag iets over Hitler verneemt wat niemand weet, blijkt de werkelijkheid absurder dan de auteur kon bedenken.

Winnaar De Inktaap 2002
Thomas Lieske – Franklin

Door zijn moeder verstoten, door zijn vader vrijwel genegeerd, moet Franklin Lowendaal zich van kindsbeen af een weg door het leven banen. Dat leidt hem via internaten en slordige huurkamers naar de wereld van zijn oom Charles en diens vriend Niel. Met zijn grote liefde Michelle probeert Franklin zich te onttrekken aan zijn verleden.

Deel deze pagina: