Client E Busken Jeroen Brouwers De Inktaap 2022

Cliënt E. Busken

In Cliënt E. Busken van Jeroen Brouwers zit de hoofdpersoon vastgegord in zijn rolstoel op de gesloten afdeling van een instelling waar hij tegen zijn zin verblijft en denkt, piekert, maalt en bedoelt. Hij zegt niets en misschien is er iets mis met zijn gehoor, maar van wat om hem heen gebeurt blijft hij een scherp waarnemer en inwendig voorziet hij zijn medebewoners en het personeel van snerpend commentaar. Ongericht wentelen zijn gedachten door elkaar en bewegen zich van verontwaardiging en machteloos verzet tegen zijn situatie via troebele herinneringen naar megalomanie.

Cliënt E. Busken won de Libris Literatuur Prijs 2021 en is nu genomineerd voor De Inktaap 2022. De andere twee titels zijn Zwarte schuur van Oek de Jong en De Saamhorigheidsgroep van Merijn de Boer.

Over Jeroen Brouwers

Jeroen Brouwers (1940) brengt zijn kindertijd door in Indië. Na de Japanse invasie belandt hij in het Japanse interneringskamp Tjideng. In 1948 komt Brouwers naar Nederland, waar hij tot zijn zeventiende in katholieke kostscholen verblijft. Na zijn dienstplicht werkt hij enkele jaren in de journalistiek. In 1964 debuteert hij met de verhalenbundel Het mes op de keel. Bij het grote publiek wordt hij bekend met Bezonken rood (1981), waarin hij de toestanden in het jappenkamp beschrijft. Zijn werk is onder meer bekroond met de Gouden Uil, de Multatuliprijs, de AKO Literatuurprijs en de Libris Literatuur Prijs.

Deel deze pagina: