De Saamhorigheidsgroep Merijn de Boer Inktaap 2022

De Saamhorigheidsgroep

Wat als je aan het einde van je leven beseft dat je slechts één jaar echt gelukkig bent geweest? Topdiplomaat Bernhard Wekman kijkt tijdens een nacht in New York terug op de jaren tachtig, toen hij kennismaakte met een groepje Haarlemse idealisten. Ze noemden zichzelf de Saamhorigheidsgroep, waren lid van de PPR of de PSP en doneerden 10 procent van hun inkomen aan projecten in de derde wereld. Ze volksdansten, knutselden en genoten van de natuur. Op geen enkele manier paste hij ertussen. Toch deed Bernhard alsof de idealen van de Saamhorigheidsgroep ook de zijne waren.

De Saamhorigheidsgroep won de BNG Bank Literatuurprijs 2020 en is nu genomineerd voor De Inktaap 2022. De andere twee titels zijn Cliënt E. Busken van Jeroen Brouwers en Zwarte schuur van Oek de Jong.

Over Merijn de Boer

Merijn de Boer (1982) debuteerde met de verhalenbundel Nestvlieders, waarvoor hij de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs 2012 kreeg. Daarna volgenden roman De Nacht en nog een verhalenbundel: De geur van miljoenen. Merijn was redacteur bij Uitgeverij Van Oorschot en het tijdschrift Tirade. Sinds begin 2019 woont hij in Jeruzalem. In augustus 2020 verscheen zijn roman De Saamhorigheidsgroep. Het boek werd bekroond met de BNG Bank Literatuurprijs en stond op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs.

Deel deze pagina: