En we noemen hem

En we noemen hem is een kruising tussen een roman en een documentaire. Op haar achttiende besloot Marjolijn van Heemstra dat wanneer ze ooit een zoon zou krijgen ze hem zou vernoemen naar ‘Bommenneef’, haar oudoom die als zogenaamde verzetsheld was uitgegroeid tot familielegende. Tijdens haar zwangerschap zoekt Marjolijn uit wie deze ‘held’ eigenlijk was en begint ze te twijfelen: kan ze haar zoon wel opzadelen met de geschiedenis die met deze naam gepaard gaat? En we noemen hem is een razend spannende zoektocht met een strenge deadline, die grote vragen opwerpt over goed en fout, over terrorisme en over de vraag wat een pasgeboren baby met zijn voorouders te maken heeft. Dit boek verandert voorgoed je kijk op verzet.

‘Van Heemstra weet hoe je de lezer nieuwsgierig houdt. Het moderne cliché dat het verleden niet wit of zwart maar grijs was, verandert in haar speurtocht in een kleurrijke kluwen van feiten en herinneringen. Om daar iets van te kunnen maken, een verhaal dat zowel naar het verleden wijst als naar de toekomst, moet je een schrijver van formaat zijn.'
Juryrapport BNG Bank Literatuurprijs

Marjolijn van Heemstra

Marjolijn van Heemstra is schrijver, dichter, theatermaker, journalist en columnist. Haar theaterwerk staat bekend om het sterk geëngageerde en experimentele karakter. In 2009 debuteerde ze met de dichtbundel Als Mozes had doorgevraagd, waarna in 2012 haar eerste roman De laatste Aedema volgde. In 2017 verschenen Het groeit! Het leeft!, een bundeling van haar columns over het ouderschap, en En we noemen hem. Met deze roman werd ze genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs 2018, won ze de BNG Bank Literatuurprijs 2017 én sleepte zo haar nominatie voor De Inktaap 2019 binnen. De filmrechten zijn verkocht en dit jaar wordt het boek in zes landen vertaald.

BNG Bank Literatuurprijs

De BNG Bank Literatuurprijs is een prijs bedoeld voor Nederlandstalige auteurs van veertig jaar of jonger, die twee of meer literaire prozawerken op hun naam hebben staan maar nog niet zijn doorgebroken. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een schrijver van een boek dat in dat jaar is gepubliceerd. De winnaar ontvangt een bedrag van 15.000 euro en een sculptuur.


De mensengenezer

Winnaar van de ECI Literatuurprijs 2017

Lees meer

Wees onzichtbaar

Winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2018

Lees meer

Deel deze pagina: