Wormmaan

Bekroond met de Libris Literatuur Prijs 2022. ‘Wormmaan’ van Mariken Heitman gaat over Elke die na tegenslag op haar werk met een vergeten erwtenras naar een Waddeneiland vertrekt. Ze wil de erwt, een tweeslachtig ras dat zich nauwelijks heeft laten sturen, terugbrengen naar zijn wilde kern. Elke realiseert zich dat zij gewassen vormt zoals de maatschappij háár probeert te vormen. Wie of wat blijft er over als je alles afpelt dat door anderen aan je werd opgedrongen? Parallel aan Elkes zoektocht verhalen onze voorouders over Ra, eenling op drift, die aansluiting zoekt bij wat later de eerste boeren zullen blijken. Ra, net als Elke in het heden, lijkt nergens bij te passen. Moet deze mens veranderen of de groep – of misschien hun gezamenlijke wereldbeeld? Langzaam wordt duidelijk hoe de mens altijd op zoek is naar oorsprong, identiteit en betekenis. ‘Wormmaan’ is een ontroerende zoektocht inwaarts waarin dwergolifanten, erwten en de wording van een mens samenkomen.

Over Mariken Heitman

Mariken Heitman (1983) groeide op tussen de Veluwe en de IJssel. Zij studeerde biologie in Utrecht en was als tuinder een aantal jaar werkzaam in de biologische groenteteelt. Ze geeft les op een middelbare landbouwschool en publiceerde eerder fictie op ‘deFusie’. In januari 2019 verscheen haar alom bejubelde debuut ‘De wateraap’, dat genomineerd werd voor de Jan Wolkers Prijs, de Bronzen Uil en op de shortlist stond van de Anton Wachterprijs. Haar nieuwe roman ‘Wormmaan’, dat in augustus 2021 verscheen, is bekroond met de Libris Literatuur Prijs.

Wormmaan in de media

Wil je meer weten over Wormmaan? Bekijk dan de volgende links:

  • In de LessonUp van Beeld & Geluid op school over Wormmaan vind je in slide 4 de audiotrailer #deZin, waarin docent Douwe Slootman vertelt over de zin uit het boek die hem intrigreert;
  • Bij podcast De shortlist praten Eva de Hoog en Anne-Romee Coebergh over Wormmaan (luister op Spotify);
  • Op de website van de Libris Literatuur Prijs vind je het juryrapport  over Wormmaan;
  • In de livestream van de hommage aan de zes genomineerde auteurs leest Bas Haring zijn column voor Wormmaan voor.

Deel deze pagina: