Zwarte schuur Oek de Jong De Inktaap 2022

Zwarte Schuur

Op zijn negenenvijftigste heeft schilder Maris Coppoolse een overzichtstentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam. De internationale pers schrijft erover, het publiek stroomt toe. Maris staat op het toppunt van zijn roem. In de coverstory van een weekblad wordt de bron van zijn obsessieve werk blootgelegd: een misdaad die hij op zijn veertiende beging. Niemand in zijn omgeving is hiervan op de hoogte. Zijn vrienden en bekenden zijn geschokt. Alles begon in een zwart geteerde schuur op een eiland. Zwarte schuur van Oek de Jong is een roman over leven met trauma en de verwerking ervan, over de vrouwen die Maris in de loop der jaren confronteren met zichzelf en over de kracht van een grote liefde.

Zwarte schuur won de Boekenbon Literatuurprijs 2020 en is nu genomineerd voor De Inktaap 2022. De andere twee titels zijn De Saamhorigheidsgroep van Merijn de Boer en Cliënt E. Busken van Jeroen Brouwers.

Over Oek de Jong

Oek de Jong debuteerde in 1977 met een verhalenbundel. Zijn doorbraak was in 1979 met de roman Opwaaiende zomerjurken, gevolgd door het even succesvolle Cirkel in het gras. Naast romans publiceerde De Jong essays, zoals Een man die in de toekomst springt, Het visioen aan de binnenbaai en Wat alleen de roman kan zeggen. Zijn werk is veelbekroond, o.a. met de F. Bordewijk-prijs, de Busken Huetprijs, de Zeeuwse Boekenprijs en de Gouden Uil. Het werd onder andere vertaald in Duits, Frans en Deens.

Deel deze pagina: