Juryrapport

De Inktaap draait om drie dingen: het lezen van literatuur, het reflecteren daarop en het beoordelen daarvan. Als schooljury kies je aan het eind van het project een winnaar en worden de eindscores doorgegeven. Daarnaast schrijft elke jury ook een juryrapport. Het juryrapport kan worden geschreven naar aanleiding van discussies binnen de jury of met het schooldebat als belangrijkste bron. Ook kunnen de vragen (en antwoorden) uit het lesmateriaal een handvat zijn bij het schriftelijk reflecteren op de gelezen boeken.

Elk juryrapport is anders, maar kent vaak een vaste opbouw: er is een algemene inleiding, de genomineerde boeken worden een voor een besproken en er wordt geëindigd met een beargumenteerde bekendmaking van de winnaar.

Het schrijven van een goed juryrapport is een hele kunst en daarom wordt de jury die voor De Inktaap het beste juryrapport schrijft beloond met een mooie prijs! Creativiteit wordt hierbij gewaardeerd, maar een goede argumentatie staat voorop.  Inspiratie kan worden opgedaan bij de juryrapporten van de grote literaire prijzen én bij het winnende juryrapport van de afgelopen editie. Tevens vind je hier drie voorbeelden van winnende juryrapporten.

Voorbeeld 1 Voorbeeld 2 Voorbeeld 3

Het juryrapport stuur je per e-mail in vóór 16 februari 2020. De Prijs voor het Beste Juryrapport wordt uitgereikt tijdens de slotdag in maart.

Stuur in!
"Het is knap hoe Murat de heftige problemen in Metins leven zo luchtig weet te brengen en je toch bewust weet te maken van de zwaarte van de onderwerpen. De kracht van Wees onzichtbaar is de ongewone ‘gewoonheid’."
Juryrapport 2019

Het Beste Juryrapport

Dat een originele aanpak ook tot een prachtig rapport kan leiden, werd vorig jaar bewezen door Het Goese Lyceum. Zij combineerden creativiteit mét een inhoudelijk oordeel per boek. Benieuwd naar hun inzending? Lees hieronder het juryrapport terug.

Lees het winnende juryrapport

Actief deelnemen aan de slotdag?

Als je naar de slotdag van De Inktaap komt, kan je ervoor kiezen om een actieve rol te spelen.

Lees meer

Winnaars

Eerdere winnaars van De Inktaap zijn onder meer Murat Isik, Tom Lanoye, Harry Mulisch, Connie Palmen, Ilja Leonard Pfeijffer en Tommy Wieringa.

Lees meer

Bent u docent?

Ga met uw leerlingen tijdens de les of als extra project aan de slag met De Inktaap! Lees verder voor meer informatie en hoe u zich aan kunt melden.

Lees meer

Deel deze pagina: