Martin Michael Driessen wint De Inktaap 2018

Auteur Martin Michael Driessen wint De Inktaap 2018 voor zijn verhalenbundel Rivieren. Driessen nam de prijs 13 maart in ontvangst op de slotdag van De Inktaap in de Doelen te Rotterdam. Rivieren won het van de andere genomineerde boeken De tolk van Java van Alfred Birney en WIL van Jeroen Olyslaegers.

Driessen kwam met Rivieren als winnaar uit de race, nadat bijna negenhonderd scholieren tussen de 15 en 18 jaar hun stem uitbrachten. Tijdens de feestelijke slotdag in de Doelen te Rotterdam nam Driessen de befaamde Inktaap-trofee in ontvangst in het bijzijn van ruim zevenhonderd  jongeren uit heel Nederland.

De leerlingen genoten eerder die dag van een uitgebreide programma. Tijdens de opening werd er door genomineerde auteurs Jeroen Olyslaegers en Martin Michael Driessen voorgedragen uit hun werk. Alfred Birney kon vanwege gezondheidsproblemen helaas niet op de slotdag aanwezig zijn. Singer-songwriter Eva van Pelt sloot het openingsprogramma af met een muzikaal optreden. De rest van de dag bestond uit Inktaap-debatten, waarbij leerlingen hun favoriete nominatie verdedigden en talkshows met de aanwezige auteurs. Ook volgden de jongeren workshops en colleges die in het teken stonden van literatuur, schrijven en recenseren. Het programma werd afgesloten met de uitreiking van de Prijs voor het Beste Juryrapport, een muziekoptreden van Clean Pete en natuurlijk het hoogtepunt van de dag: de uitreiking van De Inktaap 2018.

Veel van de scholen die meededen aan het project hebben hun eigen juryrapporten ingezonden en hard gestreden om de Prijs voor het Beste Juryrapport. Hierbij een greep uit de juryrapporten van het winnende boek Rivieren:
– ‘Meesterlijk geschapen beelden die vervullen van melancholie en bewondering.’
– ‘Net als de echte rivieren, bevaar ik zoals de hoofdpersonages de onverwachte wendingen en drijf ik mee met het verhaal. Gelukkig is Driessen de kapitein, zoals geen ander dat kan.’
– ‘Elke rivier, elk verhaal, staat compleet op zichzelf en toch komen ze samen in één monding.’
– ‘Als lezer word je zo alsof op een rivier door het boek heen geleid, er verandert af en toe iets, maar het blijft dezelfde stroming.’
– ‘Het zijn herkenbare problemen waar we nu ook tegenaan kunnen lopen en dat maakt het boek zo interessant en leerzaam. Gevoelens van mensen zijn immers van alle tijden.’

De uiteindelijke winnaar van het Beste Juryrapport is het Goois Lyceum, met een inzending die zowel inhoudelijk als creatief ijzersterk was. Zij winnen een literaire activiteit met de hele jury. De tweede prijs is voor De Inktaap-jury van het Groene Hart Lyceum en bestaat uit een boekenpakket t.w.v. € 185,- en de derde plek is voor de Shakespearesonetten over de genomineerde boeken, die de jury van het Niftarlake College schreef. Zij winnen een boekenpakket t.w.v. € 100,-.

Met quotes uit de losse juryrapporten is uiteindelijk één juryrapport samengesteld, dat namens alle juryleden is voorgedragen op het podium. De foto’s bekijk je binnenkort op de Facebookpagina!

Beginnen met lezen voor De Inktaap 2019? De eerste twee nominaties zijn al bekend! Duik alvast weg in De mensengenezer van Koen Peeters (ECI Literatuurprijs) en En we noemen hem van Marjolijn van Heemstra (BNG Bank Literatuurprijs). De laatste nominatie wordt bekendgemaakt in mei, wanneer de Libris Literatuurprijs zijn winnaar kiest.

Deel deze pagina:

Nieuws