Juryrapport

De Inktaap draait om drie dingen: het lezen van literatuur, het reflecteren daarop en het beoordelen daarvan. Als schooljury kies je aan het eind van het project een winnaar en worden de eindscores doorgegeven. Daarnaast schrijft elke jury ook een juryrapport. Het juryrapport kan worden geschreven naar aanleiding van discussies binnen de jury of met het schooldebat als belangrijkste bron. Ook kunnen de vragen (en antwoorden) uit het lesmateriaal een handvat zijn bij het schriftelijk reflecteren op de gelezen boeken.

Elk juryrapport is anders, maar kent vaak een vaste opbouw: er is een algemene inleiding, de genomineerde boeken worden een voor een besproken en er wordt geëindigd met een beargumenteerde bekendmaking van de winnaar.

Het schrijven van een goed juryrapport is een hele kunst en daarom wordt de jury die voor De Inktaap het beste juryrapport schrijft beloond met een mooie prijs! Inspiratie kan worden opgedaan bij de juryrapporten van de grote literaire prijzen.

Het juryrapport stuur je per e-mail in vóór 18 februari 2019. De Prijs voor het Beste Juryrapport wordt uitgereikt tijdens de slotdag op 12 maart.

‘Dit was anders, dit was echt. De aap proefde in de inkt de oprechtheid van een schrijver diezich compleet bloot durfde te leggen. Twee sterke stemmen kwamen naar voren, sprakenhelder. De aap herkende in de eerste stem verdriet en volharding, in de tweede manipulatie.’
Juryrapport 2017

Het Beste Juryrapport

Dat een originele aanpak ook tot een prachtig rapport kan leiden, werd vorig jaar bewezen door het Goois Lyceum uit Bussum. Zij combineerden creativiteit mét een inhoudelijk oordeel per boek. Benieuwd naar hun inzending? Lees hieronder het juryrapport terug.

Lees het winnende juryrapport

Actief deelnemen aan de slotdag?

Als je naar de slotdag van De Inktaap komt, kan je ervoor kiezen om een actieve rol te spelen.

Lees meer

Winnaars

Eerdere winnaars van De Inktaap zijn onder meer Tom Lanoye, Harry Mulisch, Connie Palmen, Ilja Leonard Pfeijffer en Tommy Wieringa.

Lees meer

Bent u docent?

Ga met uw leerlingen tijdens de les of als extra project aan de slag met De Inktaap! Lees verder voor meer informatie en hoe u zich aan kunt melden.

Lees meer

Deel deze pagina: