Jurybijeenkomst op De Werkplaats Kindergemeenschap in Bilthoven

Op De Werkplaats Kindergemeenschap in Bilthoven organiseren ze per genomineerd boek meerdere jurybijeenkomsten voor De Inktaap en ze begonnen met En we noemen hem! van Marjolijn van Heemstra. Marian Kleverkamp, docent Nederlands en jurybegeleider, deelt een impressie.

Op woensdag 10 oktober zijn wij op De Werkplaats voor de derde keer met onze Inktaap-club bijeengekomen. We hebben voor de tweede keer een siësta (zo heet onze middagpauze) gewijd aan En we noemen hem van Marjolijn van Heemstra.

Tijdens de bijeenkomst hebben wij op drie grote vellen papier associaties opgeschreven bij het ik-personage/Marjolijn van Heemstra, bij bommenneef Frans en bij de andere personages. Op deze manier konden we over kwesties in het boek spreken zonder dat we het boek allemaal uit hebben gelezen. Verhalen werden gedeeld en aangevuld.

We hebben de quiz- en ‘om over na te denken’-kaartjes van de Litlab-Leesclub  gebruikt in viertallen. De vraag over onze collectieve cultuur en de subjectieve geschiedenis die met deze collectieve herinnering kan schuren, leverde interessant verhalen op. Bijna iedereen heeft wel een familieverhaal dat steeds wordt doorverteld, maar waarvan de echte feiten niet duidelijk zijn. Wat is de voorgeschiedenis van die overgrootvader die te vondeling was gelegd? Waarom was die ene oom opeens verhuisd en min of meer uit de familie verdwenen  en waarom weet niemand wat hij tijdens de oorlog heeft gedaan?

Het samen lezen en bespreken van fictie leidt tot mooie gesprekken. Binnenkort beginnen we aan Wees onzichtbaar.

Deel deze pagina:

Nieuws