Tips voor het schrijven van het juryrapport

De Inktaap draait om drie dingen: het lezen van literatuur, het reflecteren daarop en het beoordelen daarvan. Als schooljury kies je aan het eind van het project een winnaar en geef je vóór 16 februari de eindscores door. Daarnaast schrijft elke jury ook een juryrapport, waar je ook nog eens de Prijs voor het Beste Juryrapport mee in de wacht kan slepen!

Het juryrapport kan worden geschreven naar aanleiding van de discussies die je voert met je medejuryleden of door een schooldebat te organiseren. Ook kunnen de vragen (en antwoorden) uit het lesmateriaal van LitLab een handvat zijn bij het schriftelijk reflecteren op de gelezen boeken. Maar hoe geef je je mening over de boeken vorm in een juryrapport?

Wij geven jullie drie tips voor het schrijven van het juryrapport voor De Inktaap 2020.

Tip 1

Maak gebruik van de vaste opbouw. Op deze manier is jullie juryrapport overzichtelijk, compleet én goed leesbaar voor de jury van de Prijs voor het Beste Juryrapport. De opbouw is als volgt:

  • Een algemene inleiding;
  • Een bespreking waarin de drie genomineerde boeken een voor een worden besproken;
  • Een beargumenteerde bekendmaking van de winnaar.

In het onderstaande voorbeeld is deze vaste opbouw makkelijk te herkennen en daardoor is het juryrapport overzichtelijk en goed leesbaar.

Voorbeeld 1

 

Tip 2

Laat binnen de vaste opbouw jullie creativiteit de vrije loop! Laat personages uit De goede zoon, Gebrek is een groot woord of De heilige Rita aan het woord, schrijf jullie zelf als nieuwe personages in de werelden uit de genomineerde boeken of schrijf een compleet nieuw verhaal waarin de boeken op slinkse, grappige of magische wijze aan bod komen. Vergeet in je verhaal alleen niet je eindoordeel te laten blijken.

Het onderstaande voorbeeld bewijst dat een originele aanpak tot een prachtig rapport kan leiden.

Voorbeeld 2

 

Tip 3

Creativiteit wordt gewaardeerd, maar een goede argumentatie staat voorop. Overtuig de jury met heldere argumenten, goed doordachte onderbouwingen en een zelfverzekerde conclusie. Overtuig ons van jullie keuze door bijvoorbeeld argumenten uit jullie schooldebatten helder op te schrijven in het juryrapport.

Het onderstaande voorbeeld laat zien dat een goede argumentatie heel overtuigend is.

Voorbeeld 3

 

Stuur jullie juryrapport per e-mail in vóór 16 februari 2020. De Prijs voor het Beste Juryrapport wordt uitgereikt tijdens de slotdag op 23 maart 2020.

Deel deze pagina:

Nieuws