Nina Polak wint De Inktaap 2020 met ‘Gebrek is een groot woord’

Auteur Nina Polak wint met haar roman Gebrek is een groot woord De Inktaap 2020. Polak werd genomineerd werd voor de literaire jongerenprijs dankzij het winnen van de BNG Bank Literatuurprijs 2018. Op 15 juni werd bekendgemaakt dat Polak de prijs heeft gewonnen in de speciale podcastserie van De Inktaap, die te beluisteren is via SpotifyApple PodcastsGoogle Podcasts en onze website. In totaal lazen 1.187 juryleden deze editie de genomineerde titels en kozen Polaks boek als winnaar.

De Inktaap
De Inktaap is dé jongerenprijs van de Nederlandse literatuur. Scholieren van 15 t/m 19 jaar lezen hiervoor de winnende titels van de BNG Bank Literatuurprijs, de Libris Literatuur Prijs en de BookSpot Literatuurprijs (voorheen ECI Literatuurprijs), en kiezen daaruit hun favoriet. Naast Gebrek is een groot woord van Nina Polak (BNG Bank Literatuurprijs 2018) waren ook De goede zoon van Rob van Essen (Libris Literatuur Prijs 2019) en De heilige Rita van Tommy Wieringa (BookSpot Literatuurprijs 2019) genomineerd.

Nina Polak met de trofee in haar handen.

Juryrapport
Na een periode van intensief lezen, discussiëren en beoordelen schreven de schooljury’s allen een juryrapport. Een greep uit de bevindingen van de juryleden over Gebrek is een groot woord:
– “Nina Polak geeft je als buitenstaander het gevoel dat je er toch een beetje bij hoort, dat je onderdeel van de familie bent. Daarom is zij volgens ons de terechte winnaar van de drie. Welkom in onze Inktaapfamilie Nina Polak!”
– “Polak schetste duidelijke beelden met haar woorden, veel beeldvorming, maar tegelijkertijd ook heel direct. Poëtisch kan Polak ook zijn, moeilijke woorden zijn er niet in overvloed, wat het boek zeer toegankelijk en fijn om te lezen maakt. Polak is literair gezien het complete pakketje.”
– “Jezus, zij is het, Nina Polak. Nina Polak is de schrijfster van ‘Gebrek is een groot woord’ en dat is echt een geweldig boek.”
– “Gebrek is een groot woord verdient het om door vele ogen geliefkoosd te worden.”
– “Een intrigerend boek over Skip die worstelt met de voortdurende tweestrijd tussen vrijheid en geborgenheid. Haar plaats vinden, zonder daarop vastgepind te worden.”
De Prijs voor het Beste Juryrapport ging naar de leerlingen van het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum.

Innovatief literatuuronderwijs op maat
De COVID-19 maatregelen hebben ons uitgedaagd om de uitreiking van De Inktaap 2020 in een innovatieve vorm digitaal te laten plaatsvinden. Normaal gesproken ontmoeten leerlingen en docenten de genomineerde auteurs tijdens een feestelijke slotdag in de Doelen te Rotterdam, met de prijsuitreiking als hoogtepunt. Nu dit niet mogelijk was op locatie, heeft de organisatie de Inktaap Podcast ontwikkeld, waarbij de schrijvers door presentator Oscar Kocken en deelnemende leerlingen worden geïnterviewd. De vierde en afsluitende podcast draait om de winnaar en om de scholen die prijzen wonnen met het Beste Juryrapport.

Toekomst
Twee van de drie genomineerden voor De Inktaap 2021 zijn inmiddels bekend: Willemijn van Dijk met Het wit en het purper (BNG Bank Literatuurprijs 2019) en Wessel te Gussinklo met De hoogstapelaar (BookSpot Literatuurprijs 2019). De derde auteur die kans maakt op de prijs wordt op 23 juni bekendgemaakt.

Historie
De Inktaap wordt sinds 2002 uitgereikt en siert de prijzenkast van menig gerenommeerd schrijver. Zo ging de prijs eerder naar onder meer Harry Mulisch (Siegfried, 2003), A.F.Th. van der Heijden (Het schervengericht, 2009), Connie Palmen (Jij zegt het, 2017) en Murat Isik (Wees onzichtbaar, 2019).

Deel deze pagina:

Nieuws