De Inktaap-nominaties 2021 bekend

Met de bekendmaking van de winnaar van de Libris Literatuur Prijs, zijn de drie genomineerde titels voor De Inktaap 2021 bekend. De auteurs die kans maken op deze literaire jongerenprijs zijn Willemijn van Dijk met Het wit en het purper, Wessel te Gussinklo met De hoogstapelaar en Sander Kollaard met Uit het leven van een hond.

De Inktaap is dé jongerenprijs van de Nederlandse literatuur. Vanaf september lezen ruim duizend scholieren van 15 t/m 19 jaar uit de bovenbouw van het voortgezet onderwijs de winnende titels van de Libris Literatuur Prijs, de BNG Bank Literatuurprijs en de BookSpot Literatuurprijs, en kiezen daaruit hun favoriet.

De genomineerde titels voor De Inktaap 2021 zijn:

  • Het wit en het purper van Willemijn van Dijk – Ambo Anthos (BNG Bank Literatuurprijs 2019)
  • De hoogstapelaar van Wessel te Gussinklo – Koppernik (BookSpot Literatuurprijs 2019)
  • Uit het leven van een hond van Sander Kollaard – Van Oorschot (Libris Literatuur Prijs 2020)

Na het lezen van de drie titels gaan de leerlingen met elkaar in discussie met behulp van het LitLab-lesmateriaal en kiezen zij uiteindelijk tijdens een schooldebat hun winnende titel. De resultaten van alle jury’s samen bepalen welke titel wordt bekroond met De Inktaap 2021. De uitreiking vindt plaats tijdens de feestelijke slotdag op 11 februari 2021 in de Doelen te Rotterdam.

Historie
De Inktaap wordt sinds 2002 uitgereikt en siert de prijzenkast van menig gerenommeerd schrijver. Zo ging de prijs eerder naar onder anderen Harry Mulisch (Siegfried, 2003), A.F.Th. van der Heijden (Het schervengericht, 2009), Tommy Wieringa (Dit zijn de namen, 2014), Ilja Leonard Pfeijffer (La Superba, 2015), Connie Palmen (Jij zegt het, 2017), Murat Isik (Wees onzichtbaar, 2019) en Nina Polak (Gebrek is een groot woord, 2020). Polak over De Inktaap: ‘Wat een ontzettende eer (…). Dit zijn de lezers van de toekomst, dus het voelt wel ontzettend goed dat ik deze prijs krijg. Het geeft me het gevoel dat ik kan doorwerken en dat er later mensen zijn die van mijn werk genieten.’

Deel deze pagina:

Nieuws