Sander Kollaard wint De Inktaap 2021 met ‘Uit het leven van een hond’

Auteur Sander Kollaard wint De Inktaap 2021 met zijn roman Uit het leven van een hond. Zijn nominatie voor dé literaire jongerenprijs van Nederland had Kollaard te danken aan het winnen van de Libris Literatuur Prijs in 2020. Op donderdag 11 februari werd de winnaar bekendgemaakt in een online live-uitzending die is terug te kijken op www.inktaap.nl/livestream. Meer dan 1.000 jongeren hebben de drie genomineerde boeken gelezen en hun stem uitgebracht.

De Inktaap
De Inktaap is dé jongerenprijs van de Nederlandse literatuur. Scholieren van 15 t/m 19 jaar lezen hiervoor de meest recente winnende titels van de BNG Bank Literatuurprijs, de Libris Literatuur Prijs en de BookSpot Literatuurprijs, en kiezen daaruit hun favoriet. Naast Uit het leven van een hond van Sander Kollaard (Libris Literatuur Prijs 2020) waren ook Het wit en het purper van Willemijn van Dijk (BNG Bank Literatuurprijs 2019) en De hoogstapelaar van Wessel te Gussinklo (BookSpot Literatuurprijs 2019) genomineerd.

Juryrapport
Na het lezen en bediscussiëren van de genomineerde romans schreven verschillende jury’s een juryrapport. Daaruit blijkt dat literatuur dit jaar meer dan ooit een welkome manier van ontsnappen is aan de dagelijkse realiteit. Terwijl Willemijn van Dijk de juryleden deed wegdromen naar het oude Rome en Wessel te Gussinklo scholieren op sleeptouw nam in het leven van een excentrieke zeventienjarige, bood Sander Kollaard hoop met zijn personage Henk van Doorn en wakkerde hij een pluk de dag-mentaliteit aan in de jongeren.

Een greep uit de bevindingen van de juryleden over Uit het leven van een hond:

– “Henk is een normale man die normale dingen doet; hij zou zo je buurman kunnen zijn. Hierdoor konden wij ons goed in hem herkennen.”
– “Uit een plots besef van sterfelijkheid leeft hij zijn leven juist tot het uiterste! Dit vinden we inspirerend.”
– “Het boek is prachtig geschreven en is ook humoristisch. Juist iets wat wij in deze tijd allemaal nodig hebben, is de levenslust, het gevoel dat de dag mooi is en dat het leven in het moment zit.”
– “Dit boek vonden wij hartverwarmend en dicht bij huis.”

Omdat het schrijven van een juryrapport een kunst op zich is, wordt ook elk jaar de Prijs voor het Beste Juryrapport uitgereikt. Die ging naar de leerlingen van het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum.

Innovatief literatuuronderwijs op maat
Door de coronamaatregelen vond de uitreiking van De Inktaap voor het tweede jaar plaats in een innovatieve, digitale vorm. Na de Inktaap-podcastreeks van vorig jaar werd dit jaar gekozen voor een interactieve livestream waarin zowel de genomineerde schrijvers als de juryleden aan bod kwamen. Via een rechtstreekse videoverbinding en de chatfunctie stelden leerlingen hun meest prangende vragen aan Van Dijk, Te Gussinklo en Kollaard.

De Inktaaptrofee werd zonder medeweten van de winnaar reeds naar het Zweedse platteland verstuurd, waar de schrijver woont met zijn vrouw en zijn hond, zodat Kollaard hem live in de uitzending in ontvangst kon nemen.

De eerste reactie van de winnaar klonk als volgt:

“Dat is het mooie van literatuur. Je kunt allerlei generatiekloven overwinnen door een verhaal goed op te schrijven.”

Historie
Al sinds 2002 komt De Inktaap elk jaar in de prijzenkast van een gevierd schrijver terecht. De afgelopen jaren ging de prijs naar Nina Polak (Gebrek is een groot woord), Murat Isik (Wees onzichtbaar), Martin Michael Driessen (Rivieren) en Connie Palmen (Jij zegt het).

Deel deze pagina:

Nieuws