De Inktaap-winnaar Sander Kollaard beantwoordt al jullie vragen

Op donderdag 11 februari 2021 werd naar jaarlijkse traditie dé jongerenprijs van de Nederlandse literatuur uitgereikt. Honderden leerlingen uit de bovenbouw van het havo en vwo namen plaats achter hun laptop of keken klassikaal naar de digitale slotdag van De Inktaap. De live-uitzending met prijsuitreiking kun je hier terugkijken.

Na periodes van lezen, discussiëren, juryrapporten schrijven en stemmen, werd De Inktaap-trofee in het geheim naar Zweden verstuurd, waar winnaar Sander Kollaard hem blij verrast uit de handen van zijn partner ontving. Zijn roman Uit het leven van een hond had de meeste stemmen van de jury weten te vergaren.

Tijdens de live-uitzending beantwoordde Sander Kollaard vragen die zowel via video in de uitzending als via de chat door juryleden werden gesteld. Omdat niet alle vragen in de livestream aan bod konden komen, hebben we alle onbeantwoorde vragen per e-mail naar Sander gestuurd. Zijn antwoorden lees je hier!

Ben je ook benieuwd naar de antwoorden van Willemijn van Dijk en Wessel te Gussinklo? Volg dan De Inktaap op Instagram!

Inspiratie en interpretatie

Hoe bent u op het personage Henk gekomen voor dit boek? Henk is namelijk een hele normale man.
Uit het leven van een hond is bedoeld als een boek over een zo normaal mogelijke man met een zo normaal mogelijk leven. Normale mensen met normale levens zijn eindeloos interessant, mits je bereid bent goed naar ze te kijken. Dat is eigenlijk alles wat ik heb gedaan met Henk: heel goed kijken.

Is Mia op iemand gebaseerd?
Nee. Ik heb haar het uiterlijk gegeven van Patti Smith, een Amerikaanse dichteres, schrijfster en zangeres, maar dat is alles. Ik val een beetje op dat soort vrouwen: wat ouder, lang grijs haar, geen make-up. Daar snappen jullie natuurlijk niets van, maar wacht maar tot je mijn leeftijd bereikt.

Zelf heb ik geïnterpreteerd dat Henk droomde toen Mia naar het toilet ging en zij hem niet zag. Was dit ook de bedoeling?
Nee, dat was niet de bedoeling. Henk is suf van vermoeidheid en drank, Mia is half in slaap. Maar: jij bent de baas van het verhaal dat je leest en je hebt alle recht op je eigen lezing, dus als je de scene als droom wilt lezen moet je dat vooral doen.

Over lezen, schrijven en kennis vergaren.

Welke schrijvers waren uw grootste inspiratie toen u jong was?
Ik las boeken als de AFC-ers, over de Kameleon, Pietje Bell, Arendsoog en (van mijn zusjes) Pitty naar kostschool en De dolle tweeling. Verder las ik natuurlijk strips: Asterix, Lucky Luke, Kuifje. Toen ik wat ouder werd was ik erg onder de indruk van Waterschapsheuvel (van Richard Adams).

Eenmaal op jullie leeftijd, dus tussen de 16 en 18, begon ik serieuzer te lezen en zo’n beetje alles wat ik te pakken kreeg. Dat is te veel om op te noemen maar in Nederland waren Gerard Reve, Nescio en Rudy Kousbroek favorieten, daarbuiten mensen als Aldous Huxley, George Orwell en Chaim Potok.

Heeft u een tip voor iemand die zelf een boek zou willen schrijven. Hoe ga je daarin te werk?
Hopelijk heb je talent, want daar begint het mee. Maar als je dat hebt, is het een kwestie van je vak leren, want schrijven is gewoon een vak.

Je leert het door veel te lezen en veel te schrijven, het maakt niet uit wat. Wees niet bang dat er iets mislukt: dat gaat sowieso gebeuren. En denk niet dat dat ooit zal veranderen: er blijft altijd veel mislukken. Dat komt omdat je altijd het allerbeste boek probeert te schrijven dat er ooit geschreven is. Dat is natuurlijk vragen om frustratie, maar dat hoort erbij.

Mijn grootste talent, denk ik soms, is dat ik in staat ben mijn eigen mislukkingen en frustraties te verdragen en toch steeds weer aan de tafel te gaan zitten om te schrijven.

U heeft vrij veel wetenschappelijke kennis, heeft u dat gelezen of gehoord? En wat is volgens u de beste manier om te leren: lezen of luisteren?
Ik lees veel over wetenschap, vooral biologie, maar ook wel over natuurkunde, geologie en wiskunde. Eigenlijk ben ik niet zo goed in die vakken, maar ik vind ze eindeloos inspirerend. Ik luister ook wel veel naar voordrachten en colleges op YouTube.

De ene methode is niet beter dan de andere, maar ze verschillen wel. Lezen is actiever; je kunt nog eens wat teruglezen en aantekeningen maken in je boek, zodat je later iets kunt terugvinden. Veel van mijn boeken staan vol met aantekeningen. Luisteren is leuker, mits je luistert naar iemand die goed kan vertellen natuurlijk, want dat is nog een vak apart. Maar ik merk wel dat ik veel weer vergeet.

De Inktaap 2021 zit erop

We willen jullie van harte bedanken voor het enthousiast insturen van vragen aan Sander Kollaard, Wessel te Gussinklo en Willemijn van Dijk. Benieuwd naar de vragen die live in de uitzending aan bod kwamen? Of wil je nog even terugkijken? Dat kan! De livestream blijft online te bekijken op inktaap.nl/livestream.

En natuurlijk ben je ook van harte welkom om volgend jaar weer mee te lezen en jureren voor De Inktaap!

Deel deze pagina:

Nieuws