Dit zijn de genomineerde titels voor De Inktaap 2022!

Met de bekendmaking van de winnaar van de Libris Literatuur Prijs op 10 mei jongstleden kennen we de drie genomineerde titels voor De Inktaap 2022. De auteurs die kans maken op deze literaire jongerenprijs zijn Jeroen Brouwers met Cliënt E. Busken (Libris Literatuur Prijs 2020), Merijn de Boer met De saamhorigheidsgroep (BNG Bank Literatuurprijs 2020) en Oek de Jong met Zwarte schuur (Boekenbon Literatuurprijs 2020).

De Inktaap is dé jongerenprijs van de Nederlandse literatuur. Vanaf september lezen ruim duizend scholieren van 15 t/m 19 jaar uit de bovenbouw van het voortgezet onderwijs de meest recente winnende titels van de Libris Literatuur Prijs, de BNG Bank Literatuurprijs en de Boekenbon Literatuurprijs, en kiezen daaruit hun favoriet. Leerlingen aanmelden voor De Inktaap 2022 kan in de webshop.

Na het lezen van de drie titels gaan de leerlingen met elkaar in discussie met behulp van het LitLab-lesmateriaal en kiezen zij uiteindelijk tijdens een schooldebat hun winnende titel. De resultaten van alle jury’s samen bepalen welke titel wordt bekroond met De Inktaap 2022. De uitreiking vindt plaats tijdens de feestelijke slotdag op 24 maart 2022 in de Doelen te Rotterdam.

Historie

De Inktaap wordt sinds 2002 uitgereikt en siert de prijzenkast van menig gerenommeerd schrijver. Zo ging de prijs eerder naar onder anderen Harry Mulisch (Siegfried, 2003), A.F.Th. van der Heijden (Het schervengericht, 2009), Tommy Wieringa (Dit zijn de namen, 2014), Ilja Leonard Pfeijffer (La Superba, 2015), Connie Palmen (Jij zegt het, 2017), Murat Isik (Wees onzichtbaar, 2019), Nina Polak (Gebrek is een groot woord, 2020) en Sander Kollaard (Uit het leven van een hond, 2021). Kollaard over De Inktaap: ‘Dat is het mooie van literatuur. Je kunt allerlei generatiekloven overwinnen door een verhaal goed op te schrijven.’

Deel deze pagina:

Nieuws