Carmien Michels wint De Inktaap 2023

Carmien Michels wint met haar verhalenbundel Vaders die rouwen de literaire jongerenprijs De Inktaap 2023! Dit maakte de jongerenjury gisteren bekend tijdens de slotdag van het leesbevorderingsprogramma De Inktaap. Dit jaar namen bijna duizend jongeren uit Nederland en Vlaanderen deel aan het programma.

De feestelijke slotdag

De slotdag van De Inktaap vond plaats in culturele hotspot de Doelen in Rotterdam. Na maandenlang lezen konden de jongeren eindelijk al hun prangende vragen stellen aan de auteurs van de genomineerde boeken. Tijdens de debatten gaven ze hun ongezouten mening over de drie genomineerde titels. Daarnaast volgden zij een interactief gastcollege van literatuurwetenschapper Linda Ackermans over de representatie van jongvolwassenen in literatuur. De dag startte met een zinderend optreden van spoken word-artiest Daniëlle Zawadi en werd afgesloten met een feestelijke slotact van de Friese Nederpopmuzikant FASKE.

De leerlingen gingen ook zelf aan de slag met taal, tijdens verschillende workshops waarin eveneens aandacht besteed werd aan de genomineerde boeken. Met Malika Soudani maakten ze een korte tekst met behulp van tekstfragmenten, Wessel de Vries leerde ze goede dialogen te schrijven en met Ozan Aydogan verkenden ze de wereld van personage-analyse door middel van rap.

De jongerenjury

De jongerenjury, een vierkoppige representatie van 850 bovenbouwleerlingen uit Nederland en Vlaanderen, besliste de strijd: het werd niet Op weg naar de Hartz van Wessel te Gussinklo of Wormmaan van Mariken Heitman, maar Vaders die rouwen van de Vlaamse Carmien Michels die de literaire jongerenprijs toebedeeld kreeg!

Volgens de jury was dit boek rauw, emotioneel en gefragmenteerd. “Soms was het lastig om met de imperfecte personages mee te leven, en soms kwamen ze veel te dichtbij. Dit maakte het boek tot een aangrijpend, bijzonder geheel,” aldus de jury.

Prijs voor het Beste Juryrapport

Het schrijven van een juryrapport is een kunst op zich, vandaar dat jaarlijks ook de Prijs voor het beste juryrapport wordt uitgereikt. Dit jaar ging de prijs naar leerlingen van het Christelijk Gymnasium Utrecht.

De Inktaap 2024 – doet u weer mee?

In 2024 vieren we de 23ste editie van De Inktaap! Wilt u weer meedoen met uw bovenbouwleerlingen? Leuk. Schrijf u onderaan deze pagina in voor onze nieuwsbrief, dan houden we u op de hoogte.

 

Deel deze pagina:

Nieuws