Op stap met winnaars Beste Juryrapport

Tijdens afgelopen Slotdag van de Inktaap 2023, op 14 februari, werd de eerste prijs voor het Beste Juryrapport gewonnen door de leerlingen van het Christelijk Gymnasium Utrecht. Zij schreven een origineel en levendig rapport waarin creativiteit en kunde op een geweldige manier samenkwamen. De prijs hiervoor bestond uit een boekenbon ter waarde van €250,- en een literaire wandeling door hartje Amsterdam.

Literaire wandeling door Amsterdam

Zo kwam het dat er afgelopen donderdag 14 nieuwsgierige Inktaap-leerlingen de literaire straten van Amsterdam onveilig maakten samen met Booklovers’ Tours. Onder innemende begeleiding van gids Mechteld Jansen kwamen de leerlingen in aanraking met de rijke literaire wereld van Amsterdam. Mechteld nam hen onder andere mee langs het standbeeld van Multatuli’s Woutertje en zijn liefje Femke, de ingezakte Westerkerk uit Theo Thijssen’s Kees de Jongen en Annie M.G. Schmidt’s woning van waaruit zij haar eerste liedjes schreef in dienst van Het Parool.

Ondertussen las Mechteld prikkelende stukjes voor uit verschillende werken en werd Thijssen’s beroemde Zwembadpas uitgebreid geoefend. De wandeling eindigde met een gezellige lunch bij een door menig schrijver geliefde plek: Café-Restaurant Scheltema. Gids Mechteld vond het een ‘groot plezier om deze groep rond te leiden!’ en de leerlingen concludeerden dat dit een geweldige manier was om hun donderdagmiddag te besteden.

De Inktaap 2024

De komende editie zullen de leerlingen de prijswinnende boeken van de Boekenbon Literatuurprijs 2022, de BNG Bank Literatuurprijs 2022 en de Libris Literatuur Prijs 2022 lezen en jureren. Afgelopen november won Anjet Daanje met Het lied van ooievaar en dromedaris de Boekenbon Literatuurprijs 2022. Ook de winnaar van de BNG Bank Literatuurprijs 2022 is al bekend: Tom Hofland met De Menseneter. De laatste titelnominatie voor De Inktaap wordt begin mei uit de doeken gedaan.

Bij deelname aan De Inktaap 2024 ontvangen de leerlingen de drie genomineerde titels als e-books. Voor docenten is er ondersteunend lesmateriaal, waarmee leerlingen zo goed mogelijk begeleid worden in het proces van lezen, bespreken en beoordelen. Voor docenten organiseren we ook extra momenten voor verdieping in de titels en de mogelijkheid om onderling kennis uit te wisselen.

Aanmelden

Met specifieke vragen over de nieuwe editie van De Inktaap kunt u terecht bij Jules van Beurden via inktaap@passionatebulkboek.nl. Aanmelden voor De Inktaap 2024 doet u hier:

Aanmelden

Deel deze pagina:

Nieuws