Het lied van ooievaar en dromedaris

Eliza May Drayden, het hoofdpersonage van Het lied van ooievaar en dromedaris, is al dood als de roman in het jaar 1847 in het Yorkshire dorpje Bridge Fowling begint. Ieder volgend hoofdstuk schuift ten opzichte van het voorgaande een stukje op in de tijd, totdat het verhaal in het elfde hoofdstuk in onze huidige tijd is aangeland. De roman vertelt dan ook niet over Eliza May Draydens leven, maar over haar roerige leven na de dood.

De lezer leert Eliza May kennen via de levens van anderen, en via biografieën en verhandelingen over haar, want zij was de schrijfster van een uitzonderlijke roman, die tijdens haar leven werd verguisd, maar die in de loop van 170 jaar door steeds meer lezers als een meesterwerk wordt gezien. Over haar leven is bitter weinig bekend, de omstandigheden waaronder ze stierf zijn een mysterie, en naast haar roman is de enige tekst die ze heeft nagelaten een aantekenboekje met daarin geheimzinnige tekeningen, gedichten en tabellen.

Anjet Daanje liet zich voor haar roman inspireren door het leven en werk van de negentiende-eeuwse schrijfster Emily Brontë. Het lied van ooievaar en dromedaris borduurt voort op de ingenieuze verhaalstructuur van de roman Wuthering Heights. Waar Wuthering Heights twee vertellers heeft en het verhaal twee generaties en twee keer achttien jaar omspant, heeft Het lied van ooievaar en dromedaris elf vertellers die de lezer meenemen in een verhaal dat zich over drie eeuwen uitstrekt.

Bron: Uitgeverij Passage

Meer weten over Het lied van ooievaar en dromedaris?

  • In deze aflevering van de podcast De Shortlist bespreken Eva en Anne-Romee Het lied van ooievaar en dromedaris. Ze praten met elkaar over wat hen is opgevallen, wat hen verrast heeft, wat ze van het verhaal vinden, hoe de schrijfstijl ze bevalt, met welke vragen ze achter zijn gebleven en nog veel meer. Vervolgens interviewen zij samen de auteur van het genomineerde boek. De aflevering duurt 30 minuten.
  • Luister bij slide 4 van de LessonUp van Beeld en Geluid op school over Het lied van ooievaar en dromedaris de audiotrailer voor het boek.
  • Op de website van de Libris Literatuur Prijs lees je het juryrapport van 2023 over de 6 nominaties, waaronder Het lied van ooievaar en dromedaris.
  • Bekijk  een interview met Anjet Daanje i.o.v. Brommer op Zee. De video duurt 11 minuten.
  • Bekijk hier de boekbespreking van de Lezer des Vaderlands. De video duurt 8 minuten.

Deel deze pagina: