De Beste Juryrapporten van De Inktaap 2024

Tijdens de slotdag van De Inktaap 2024 op 26 maart is niet alleen bekendgemaakt dat Het lied van ooievaar en dromedaris door Anjet Daanje is bekroond met de literaire jongerenprijs, maar ook zijn de Prijzen voor de Beste Juryrapporten uitgereikt.

Het bepalen van deze top drie was pittig, aldus de jury: “Het niveau van de ingestuurde juryrapporten was immens hoog dit jaar. We werden omvergeblazen met podcasts, tijdreizen, muziekvideo’s, boeken, kunstwerken, puzzels, filmscripts, verrassende inzichten en heldere betogen. Iedereen die iets heeft ingestuurd mag enorm trots zijn op diens inspanningen.”

Toch is de jury tot een top drie én een eervolle vermelding gekomen:

  1. Montessori Lyceum Amsterdam
  2. Amstelveen College
  3. Christelijk Gymnasium Utrecht

En een eervolle vermelding is uitgegaan naar het Vechtstede college.

Beoordelingsproces

Tijdens het beoordelingsproces van de inspanningen heeft de jury gelet op de volgende vier criteria:

  • Coherent verhaal: is het een samenhangend geheel met sterke onderbouwing van de standpunten? Is er sprake van een heldere argumentatiestructuur?
  • Creativiteit: zijn de vorm en inhoud origineel en vernieuwend ingestoken?
  • Toewijding: is het duidelijk dat dit rapport met zorg en tijd tot stand is gekomen? Komen alle unieke boeken aan bod? Betreft het rapport authentieke gedachten?
  • Jury-identiteit: Wordt het proces van De Inktaap expliciet toegelicht? Is het duidelijk wat belangrijk is voor de leerlingen? Is het een overtuigende weergave van hun persoonlijke leeservaring?

Lees hieronder het juryoordeel én bekijk (of beluister) de ingestuurde juryrapporten.

De winnaar: Montessori Lyceum Amsterdam

De eerste Prijs voor het Beste Juryrapport gaat naar Yves, David, Feyza, Lucia, Marijn, Mathilde, Sam, Sammy, Silke, Sofie, Viki, Mathilde en Zoë van het Montessori Lyceum Amsterdam. De leerlingen hebben gezamenlijk het verhaal Op sollicitatiegesprek bij De Boekenwinkel geschreven, waarin ze elementen en personages uit de drie genomineerde boeken hebben verwerkt.

De jury hierover: “Dit rapport wist met een levendige schrijfstijl de jury al verhalend mee te nemen in hun oordeel. De opzet was verbijsterend origineel en de standpunten werden goed beargumenteerd. Ook bleef er ruimte over voor een heldere toelichting op het jureerproces en leerden wij de leerlingen door hun rapport heen persoonlijker kennen. Kortom: dit rapport is een uitstekend uitgewerkte combinatie van creativiteit en kritische reflectie in de vorm van een boekwinkel met een open vacature.”

Bekijk het juryrapport van het Montessori Lyceum Amsterdam

De tweede plek: Amstelveen College

Mees, Mina en Susie van het Amstelveen College ontvangen voor hun podcast De Bezemkast de tweede Prijs voor het Beste Juryrapport. De mening van de vakjury over het audiofragment: “Een professioneel opgezet werk rijk aan analysen, associaties en persoonlijke leeservaringen. De jury vond dit een groot plezier om tot zich te nemen vanwege het ongedwongen en toch informatieve karakter. Voor meer structuur zou een moderator de volgende keer beter werken. Dit rapport is de perfecte weergave van wat een De Inktaap-boekbespreking kan zijn. Strak in elkaar gezet, speels uitgewerkt. Bonuspunten voor het ludieke einde”.

Beluister het juryrapport van het Amstelveen College

De derde plek: Christelijk Gymnasium Utrecht

Olivier, Pleun, Lora, Joeri, Lieke en Libi van het Christelijk Gymnasium Utrecht hebben hun juryrapport in een creatief, grappig, chaotisch, maar toch goed doordacht boek gegoten. Hiervoor verdienen ze de derde Prijs van het Beste Juryrapport.

Het oordeel van de jury: “Een werk dat zich laat kenmerken door een prachtige vormgeving, fantasierijke insteek, en een bijzonder ingenieuze vervlechting van de drie boeken. Dit rapport leest als een achtbaan, maar dreigt door de veelheid aan elementen soms bijna uit de bocht te vliegen. De criteria voor de beoordelingen had nog concreter gemogen. Toch was dit meeslepende rapport ontzettend vermakelijk om te lezen; de jury heeft zelfs hardop gelachen! Dit kwam naast de humor absoluut ook door de bevlogen schrijfstijl.”

Lees het juryrapport van het Christelijk Gymnasium Utrecht

Een eervolle vermelding voor het Vechtstede College

Sude, Britt, Romy, Lieke, Jill en Noor van het Vechtstede College hebben in hun juryrapport een sterk coherent verhaal neergezet. De vakjury: “Simpel in opzet, groots in uitwerking. De leerlingen hebben de argumentatiestructuur sober opgezet, maar overtuigend uitgewerkt. We vonden de analyses in dit rapport verbluffend scherp en kritisch onderbouwd,” vertelt de jury hierover.

Lees het juryrapport van het Vechtstede College

Deel deze pagina:

Nieuws