Een literair uitje met de winnaars van het Beste Juryrapport

Tijdens de slotdag van De Inktaap 2024 op 26 maart werd de eerste prijs voor het Beste Juryrapport gewonnen door de leerlingen van het Montessori Lyceum Amsterdam. Zij schreven een goed gestructureerd en levendig rapport.

Dit zei de jury tijdens de uitreiking over hun werk:

“Dit rapport wist met een levendige schrijfstijl de jury al verhalend mee te nemen in hun oordeel. De opzet was origineel en de standpunten werden goed beargumenteerd. Ook bleef er ruimte over voor een heldere toelichting op het jureerproces en leerden wij de leerlingen aan de hand van hun rapport persoonlijker kennen. Kortom: dit rapport is een goed uitgewerkte combinatie van creativiteit en kritische reflectie in de vorm van een boekwinkel met een open vacature.”

De eerste prijs bestond uit een boekenbon ter waarde van € 250,- en een literaire wandeling door hartje Amsterdam.

Bekijk het Juryrapport van het Montessori Lyceum Amsterdam

 

Literaire wandeling door Amsterdam
Zo kwam het dat 13 leerlingen en hun docent begin juli samen met Booklovers’ Tours de natgeregende straten van Amsterdam onveilig maakten. Onder enthousiaste begeleiding van gids Mechteld Jansen kwamen de leerlingen in aanraking met de rijke literaire wereld van Amsterdam. Mechteld nam hen onder andere mee langs het huis van Auke van der Hulst uit De Mitsukoshi Troostbaby Company, de plek waar personages uit De Saamhorigheidsgroep van Merijn de Boer (winnaar van De Inktaap 2022) elkaar heimelijk ontmoetten, de ingezakte Westerkerk uit Theo Thijssen’s Kees de Jongen en Annie M.G. Schmidt’s woning van waaruit zij haar eerste liedjes schreef in dienst van Het Parool.

Terwijl er werd geschuild onder paraplu’s las Mechteld prikkelende stukjes en grappige gedichten voor uit verschillende werken. De leerlingen van het Montessori Lyceum Amsterdam luisterden geboeid. De wandeling eindigde met een gezellige lunch bij een geliefde schrijversplek: Café-restaurant Scheltema. Hier konden we opwarmen, boekentips uitwisselen en de huiskat bewonderen die wakker werd van een heerlijk dutje op tafel.

De witte huiskat van café-restaurant Scheltema.

De Inktaap 2025
Komende editie lezen de leerlingen Kindertrein uit Boedapest van Emy Koopman, Luister van Sacha Bronwasser en W. van Tiemen Hiemstra. Voorheen werden de winnende titels van de drie grote literaire prijzen automatisch genomineerd, maar dit jaar zijn de nominaties voor het eerst bepaald door docenten uit het voortgezet onderwijs. Omdat zij dagelijks contact hebben met leerlingen weten ze als geen ander welke boeken hen aanspreken.

Daarom brachten zij dit jaar hun stem uit op de titels van de shortlists van de drie grote literaire prijzen; de BNG Bank Literatuurprijs, de Boekenbon Literatuurprijs en de Libris Literatuur Prijs. Tijdens het leesbevorderingstraject van De Inktaap lezen en beoordelen jongeren tussen de 15 en 19 jaar de drie nominaties. Op dinsdag 8 april 2025 wordt De Inktaap 2025 uitgereikt in de Doelen in Rotterdam.

Bij deelname aan De Inktaap 2025 ontvangen de leerlingen de drie genomineerde titels als e-books. Voor docenten is er ondersteunend lesmateriaal, waarmee leerlingen zo goed mogelijk begeleid worden in het proces van lezen, bespreken en beoordelen. Voor docenten organiseren we ook extra momenten voor verdieping in de titels en de mogelijkheid om onderling kennis uit te wisselen.

Aanmelden
Met specifieke vragen over de nieuwe editie van De Inktaap kunt u terecht bij Jules van Beurden via inktaap@passionatebulkboek.nl. Aanmelden voor De Inktaap 2025 doet u hier:

Aanmelden

Nieuws