‘W.’ van Tiemen Hiemstra wint De Inktaap 2025!

 

De debuutroman W. van Groningse auteur Tiemen Hiemstra wint De Inktaap 2025! Dit werd op dinsdag 8 april bekendgemaakt tijdens de slotdag in De Doelen te Rotterdam. Op deze inspirerende dag verzamelden meer dan 500 bovenbouwleerlingen en docenten uit het hele land zich voor de feestelijke prijsuitreiking.


Een literair festival

Na vele maanden lezen, bewonderen en beoordelen, kwamen de leerlingen op de slotdag bij elkaar om een van de drie nominaties te bekronen met De Inktaap 2025. Maar voordat het zo ver was, namen zij deel aan een uiteenlopend literair programma. De dag werd geopend door dichter Mees van Zanten, die speciaal voor de slotdag een stuk schreef over zijn zoektocht naar passende citaten, vreemde verhalen en hoopvolle leegte: “Zonder het gewicht van andermans verhalen blijf ik zweven, maar met de jaren kreeg ik steeds minder de behoefte om op de grond te blijven staan.”

Onder begeleiding van presentator Sophia Blyden gingen de leerlingen tijdens interactieve talkshows in gesprek met de drie genomineerde auteurs Emy Koopman, Sacha Bronwasser en Tiemen Hiemstra. De leerlingen stelden hen kritische vragen over de vertelstructuren, het – soms twijfelachtige – handelen van personages, en overlappende thematiek. Tijdens de jurydebatten konden leerlingen samen met presentator Tim Wagemakers en juryleden Lisa Kuitert en Hind Fraihi ongestoord verder discussiëren over de drie boeken en het juryproces. Mag een boek heel ingewikkeld zijn, of doet dat af aan de kwaliteit? Volgens jurylid Lisa Kuitert is het een psychologisch effect: “Als je je best moet doen voor een boek, ga je het vervolgens ook beter waarderen.” Zowel tijdens de talkshows als de debatten waren de leerlingen nieuwsgierig en betrokken.

 

Verwerken en verdiepen

Tijdens de workshops konden leerlingen creatief aan de slag met de drie genomineerde verhalen. Bij schrijver Marije Uijtdehaage werden er ritmische theaterteksten geschreven met gestolen zinnen uit de boeken. Verdeeld over de vloer konden leerlingen strofes ‘jatten’ om daarmee originele tekstuele composities te maken. Onder begeleiding van illustrator Tonke Koppelaar gingen leerlingen aan de slag met ‘beeldrijmen’ door hun leeservaringen te tekenen. Dit leidde tot prachtige eindresultaten in het zwart en rood. Bij woordkunstenaar Hendrik de Pecker konden leerlingen ‘zichzelf voordragen’ aan de hand van spoken word. Hierin was het vooral belangrijk om specifiek te zijn. Onder luid applaus konden onbevreesde leerlingen hun voordracht ten gehore brengen op het podium.

Wie meer behoefte had aan luisteren, kon terecht bij het gastcollege van schrijver en criticus Fiep van Bodegom. Fiep gaf een lezing over toekomstliteratuur, met een focus op utopie en dystopie in fictie. Maakt dit soort literatuur empathisch engagement mogelijk, of biedt het vooral een mogelijkheid tot escapisme?

 

Tussen de regels door

De randprogrammering bood een afwisselend aanbod naast het hoofdprogramma. Zo stonden er lange rijen voor de literaire orakelkaarten van Malika Soudani, waarin leerlingen van een persoonlijke lezing werden voorzien. Aan het einde van een sessie mocht iedereen een bijpassend kristal meenemen. Net zo populair waren de tijdelijke tattoos van Tara. Deze had zij wederom speciaal voor De Inktaap ontworpen; het design ‘Fictie is sexy’ was als eerste helemaal op. En voor wie nog meer boeken tot zich wilde nemen, bood de boekenstand van Van Gennep uitkomst. Hier konden leerlingen eindeloos snuffelen tussen relevante titels, en kregen zij de mogelijkheid om hun boek te laten signeren door de drie genomineerde auteurs.

Ook docenten kregen deze dag een belangrijke taak toebedeeld: stemmen op de boeken voor De Inktaap 2026. Om geïnformeerd te kiezen konden docenten samen met onze adviseurs uitgebreid in gesprek over de longlist van De Inktaap 2026. 

Ook meebepalen wat er volgend jaar wordt gelezen? U kunt nog stemmen tot en met 22 april en maakt daarmee kans op gratis deelname aan komende editie! 

 

Een ontroerend slot

Aan het einde van de dag liep de spanning naar de uitreiking hoog op. Maar voor het zover was, werden er prijzen uitgedeeld aan de drie beste juryrapporten van de leerlingen zelf. De spitsvondige podcast van het CSG Comenius ging ervan door met de eerste prijs. De jury merkte op dat “de verfrissende inzichten en analyses die op geheel eigen wijze werden gedeeld, bleven boeien.” Na deze overwinning was het beslissende moment daar. Het samengestelde juryrapport werd door vier leerlingen prachtig voorgelezen en maakte duidelijk dat W. van Tiemen Hiemstra had gewonnen. Onder daverend applaus nam Tiemen, duidelijk geëmotioneerd, de prijs in ontvangst: “Toen ik jullie leeftijd had, begon mijn grote liefde voor lezen en boeken. Ik vind het daarom enorm bijzonder dat jullie nu op mijn boek hebben gestemd.” 

Rapper Elmer en DJ Skipper sloten het programma vervolgens spectaculair af, waarbij zij de hele zaal aan het springen kregen. “Hoe krijgen we dit land nog platter? Nou, door te stampen!”

 

Hartelijk dank voor jullie komst! We kijken terug op een fantastische dag en hebben nu al veel zin in De Inktaap 2026.

 

Beeld: Koen van Assema

Nieuws