De Inktaap-jurybijeenkomst op het Odulphuslyceum in Tilburg

Voor de vierde keer doet het Odulphuslyceum in Tilburg mee aan De Inktaap. In de jurybijeenkomsten zijn zij nu bezig met de roman Wees onzichtbaar van Murat Isik. Docent en jurybegeleider Gepco de Jong deelt zijn ervaring.

In The Storytelling Animal maakt de Britse hoogleraar Jonathan Gotschall duidelijk dat het vertellen van verhalen behoort tot de primaire levensbehoeften. Mensen communiceren met elkaar door te verhalen. Of het nu gaat om een droevige gebeurtenis, een eenvoudige beschrijving of complex retrospectief, een verhaal blijft een verhaal. Er zijn mensen die buitengewoon bedreven zijn in de verhaalkunst. We noemen deze mensensoort auteurs.

In onze leesgroep die voornamelijk bestaat uit vwo’ers, is het goed Wees Onzichtbaar te lezen. Murat Isik schetst een beeld van een wereld die voor de meeste van onze leerlingen onbekend is. Uit de gesprekken die wij op het Odulphuslyceum hebben gevoerd over deze roman kwam dan ook meestal naar voren dat de leerlingen zich niet zozeer herkenden in de situatie, maar wel bijzonder benieuwd waren naar de manier waarop Metin zich staande zou kunnen houden.  Moet je jezelf inderdaad klein houden, zoals de hoofdpersoon aanvankelijk doet, of is het beter jezelf breed te maken en de confrontatie aan te gaan. Interessante vragen waar geen pasklaar antwoord op hoeft te bestaan.

We nemen nu voor het vierde achtereenvolgende jaar deel aan De Inktaap en het moet gezegd: verreweg de meeste boeken vertellen een verhaal dat onze leerlingen tot denken aanzet. Denken over de manier waarop zij zichzelf in een bepaalde situatie zouden gedragen, of een beeld vormen van een wereld die nu niet direct de jouwe is. Er worden verhalen verteld en gelezen en verteld en gelezen. Primaire levensbehoeften.

Gepco de Jong

Deel deze pagina:

Nieuws