Tom Hofland beantwoordt een lezersvraag

De slotdag op dinsdag 26 maart is bij uitstek het moment om de auteurs te spreken en te ondervragen. Maar niet iedereen kon tot die tijd wachten. De juryleden van het Penta Jacob van Liesveldt uit Hellevoetsluis vonden het gedrag van Lute, het hoofdpersonage uit De Menseneter, ‘onmenselijk’ en haalden verhaal bij Tom Hofland:

Is de onverschilligheid van Lute al schrijvende ontstaan, of is dit vooraf bedacht bij het karakter? Wij vinden het namelijk onmenselijk.

Tom: “Ik zie Lute vanaf het begin als een personage dat geen enkele verantwoordelijkheid durft te nemen. Hij wil door iedereen aardig gevonden worden, en vertrouwt erop dat andere mensen het probleem uiteindelijk wel op zullen lossen. Niet zo zeer onverschillig dus, maar vooral zelf bang om in te grijpen. Dit zit hem overal dwars: in zijn werkleven, en in zijn persoonlijke leven. Maar nu worden voor het eerst ook andere mensen slachtoffer van zijn houding.

Ik kan me voorstellen dat zijn houding onmenselijk op jullie overkomt. En toch zijn er veel situaties in het echte zakenleven waarin hele onmenselijke dingen daadwerkelijk gebeuren. Managers kijken vaak weg om hun eigen hachje te redden, of schuiven de verantwoordelijkheid op een ander af omdat ze er zelf niet mee om kunnen gaan. Dit zie je onder andere veel bij massaontslagen, maar ook bij grote fraudezaken. Ik liet mezelf bijvoorbeeld inspireren door een situatie bij France Telecom, waar tientallen werknemers weggepest werden door hun leidinggevenden. De directeur, Didier Lombard, is hier uiteindelijk voor veroordeeld. In het boek heb ik dit gegeven naar het extreme en absurde getrokken.

Hopelijk is dit een antwoord op jullie vraag.”

Ook lastig om te wachten tot de slotdag? Mail naar inktaap@passionatebulkboek.nl en stel samen met uw leerlingen alle prangende vragen.

Deel deze pagina:

Nieuws