Stem voor de nominaties van De Inktaap 2025!

Voor de aankomende editie van De Inktaap kiest de organisatie voor een andere benadering van het nominatieproces. Voorheen waren de literaire werken die de jongeren lazen de winnende titels van de grote literaire prijzen; de BNG Bank Literatuurprijs, de Boekenbon Literatuurprijs en de Libris Literatuur Prijs. Deze winnende boeken werden bepaald door literaire vakjury’s, die dus indirect bepaalden welke boeken leerlingen lazen.

Deze keer gaat het echter anders: docenten/jurybegeleiders mogen namelijk bepalen welke drie titels gelezen worden voor De Inktaap 2025!

Hoe gaat dit in zijn werk?

De drie grote literaire prijzen – de Libris Literatuur Prijs, de BNG Bank Literatuurprijs en de Boekenbon Literatuurprijs –  hebben shortlists samengesteld. Docenten kunnen vervolgens uit elk van de drie shortlist één titel uitkiezen die ze geschikt vinden voor De Inktaap 2025.

De docenten stemmen dus op drie verschillende boeken naar keuze, en uiteindelijk wordt er uit elke shortlist één boek genomineerd. De drie nominaties van De Inktaap 2025 zullen daarmee een reflectie zijn van uitmuntende literaire kwaliteit en de feilloze inschatting van de docent.

De stembussen zijn geopend!

Stemmen voor De Inktaap 2025-nominaties kan vanaf nu tot en met dinsdag 9 april 2024 via het stemformulier. Daarnaast doet u met uw stem automatisch mee aan onze winactie: wanneer u uw stem uitbrengt, maakt u automatisch kans op gratis deelname met één hele klas aan De Inktaap 2025.

Nu stemmen
Fotograaf: Koen van Assema
Fotograaf: Koen van Assema

Wat is De Inktaap in het kort?

Voor het leesbevorderingsprogramma van De Inktaap lezen en beoordelen jongeren literaire werken van hoogstaand niveau. De jongeren lezen eerst de genomineerde boeken, discussiëren en formuleren hun mening hierover en vullen op een creatieve manier hun juryrapport in. Op basis van hun beoordelingen wordt er een nominatie bekroond met De Inktaap, de literaire prijs met een jury die volledig uit jongeren bestaat.

De slotdag van De Inktaap 2025 vindt op dinsdag 22 april 2025 plaats.

Wilt u met uw leerlingen alvast verzekerd zijn van deelname aan De Inktaap 2025? Dat kan door een bestellen te plaatsen via onze webshop.

Bestel nu via de webshop

Deel deze pagina:

Nieuws