Het Groene Hart Lyceum bezoekt de Slotdag van De Inktaap 2024

Leerlingen van het Groene Hart Lyceum reisden van Alphen aan den Rijn naar Rotterdam af voor De Inktaap-slotdag 2024. Lees in dit verslag meer over hun ervaring met De Inktaap-slotdag!

Op dinsdag 26 maart reizen negen leerlingen uit 6 vwo per trein af naar de Slotdag van De Inktaap in de Doelen te Rotterdam. De Inktaap is een landelijk literair programma, waarvoor leerlingen drie boeken, die het afgelopen jaar grote literaire prijzen hebben gewonnen, lezen en beoordelen via een uitgebreid juryrapport. Onze juryleden hebben dit jaar complexe en omvangrijke boeken als Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje en De Mitsukoshi Troostbaby Company van Auke Hulst verorberd.

Discussies in de trein
Al op het perron is duidelijk dat we de stiltecoupé moeten mijden, want er móét nog gediscussieerd kunnen worden over de boeken. De negen leerlingen zijn immers verdeeld over drie aparte De Inktaap-jury’s, die in het kader van hun PTA voor Nederlands een afgewogen keuze én een doorwrocht juryverslag moeten maken. Tussen de jury’s bestaan zeker verschillen van inzicht.

Prijsuitreiking
Tijdens De Inktaap-slotdag wordt niet alleen de winnaar van De Inktaap 2024 bekendgemaakt – een prijs die grootheden als A. F. Th. van der Heijden en Connie Palmen maar wat graag op hun palmares vermelden – maar ook de winnaar van de Prijs voor het Beste Juryrapport. Met ruim honderd concurrerende jury’s van andere scholen uit Nederland en België wordt dat een hele kluif.

Een actieve Slotdag van De Inktaap
Geen enkele van onze jury’s valt in de prijzen, maar niet getreurd. We zijn op allerlei fronten actief: we (leerlingen én docent) maken complimenteuze stand-up gedichten voor elkaar, we bemoeien ons met het debat over de drie boeken, we jagen op handtekeningen van de auteurs, we kopen nog wat andere boeken én we verlekkeren ons aan de wijze, gevatte, spontane of intrigerende uitspraken van auteurs en uitgever op het grote podium.

Ja, op deze dag staat het feest van de literatuur centraal, met als slotact de literaire Boyband!

Volgend jaar zijn we er weer.


Enthousiast geworden? Schrijf uw leerlingen nu in voor De Inktaap 2025.

Inschrijven voor De Inktaap 2025

Deel deze pagina:

Nieuws