De mensengenezer

De West-Vlaamse boerenzoon Remi is voorbestemd om zijn vader als boer op te volgen, maar wordt achtervolgd door ontembare dromen en stemmen. Zijn oom fluistert hem vreemde, hevig beroerende verhalen in over de oorlog, een geest en een zwarte soldaat. Remi ontvlucht zijn ouderlijke boerderij en treedt in bij een streng klooster. Daar mediteert en studeert Remi hardnekkig, vervreemdt hij nog meer van zijn familie en zoekt de stilte in zichzelf. Wanneer een leraar hem vertelt over Congo en zijn ervaringen daar, schreeuwt een ongrijpbare hunkering Remi toe.
De mensengenezer is een stilistisch fonkelend boek dat een rijke en complexe geschiedenis en cultuur oproept.

‘De jury kiest voor een helder geschreven boek dat het anekdotische overstijgt, een boek dat raakt aan het onzegbare en ons leert dat we niet moeten zoeken naar de waarheid, maar naar de bron.’

Juryrapport ECI Literatuurprijs

Koen Peeters

Koen Peeters studeerde antropologie en pers- en communicatiewetenschappen in Leuven. Hij debuteerde in 1988 met de roman Conversaties met K., waarvan het hoofdpersonage Robert Marchand ook in volgende boeken terugkeerde. Vele romans volgden met een vaak zakelijk-ironische verteltoon, maar waarin ook ruimte is voor weemoed en nostalgie. In 2010 won Koen met De Bloemen de F. Bordewijk-prijs en in 2013 ontving hij voor Duizend heuvels de E. du Perronprijs. Voor De Inktaap 2019 is hij genomineerd met de roman De mensengenezer, die de ECI Literatuurprijs 2017 en de Vlaamse Confituur Boekhandelsprijs 2018 won.

ECI Literatuurprijs

De BookSpot Literatuurprijs is de voortzetting van de ECI Literatuurprijs, voorheen de AKO Literatuurprijs. In 1987 werd deze voor het eerst uitgereikt. De BookSpot Literatuurprijs is een bekroning van het beste Nederlandstalige literaire boek in de categorieën fictie en non-fictie. De prijs wordt jaarlijks toegekend door een jury van beroepsrecensenten uit Nederland en Vlaanderen. De auteur van het winnende boek ontvangt een bedrag van 50.000 euro.

 


En we noemen hem

Winnaar van de BNG Bank Literatuurprijs 2017

Lees meer

Wees onzichtbaar

Winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2018

Lees meer

Deel deze pagina: