Wees onzichtbaar

Wees onzichtbaar is een meeslepend coming-of-ageverhaal dat gaat over een Turks-Nederlandse jongen die opgroeit in de Bijlmer in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw. De vijfjarige Metin komt met zijn ouders en zus naar Nederland waar het migrantengezin in de Bijlmer gaat wonen. Zijn vader is een werkloze communist die overdag boeken van Marx leest en zich ’s avonds bezat met vrienden. Thuis is hij vaak gewelddadig en het gezin vreest hem. Maar langzaamaan, wanneer de kinderen ouder worden en de moeder emancipeert, groeit het verzet tegen de vader. Ondertussen is ook de Bijlmer onderhevig aan verandering. Bedoeld als vooruitstrevende wijk verandert het in een gevreesde getto. Na de Bijlmerramp in 1992 lopen op Metins middelbare school de raciale spanningen op.

‘Wees onzichtbaar is geschreven in ruim honderd anekdotische, scherp gefocuste hoofdstukken die rijk zijn aan krachtige details en treffende observaties. (..) Ondanks de zware thematiek weet de auteur op elegante en dikwijls humoristische wijze een belangrijk en ernstig verhaal te vertellen over een familie die zijn huis vindt in onze recente geschiedenis.’

Juryrapport Libris Literatuur Prijs

Murat Isik

Dankzij een opa die dé verhalenverteller was van zijn dorp en ook een vader die de gave van het woord bezit, zit het verhalen vertellen bij auteur Murat Isik in het bloed. Hij debuteerde in 2012 met Verloren grond, een familiegeschiedenis die in zijn geboorteland Turkije afspeelt. Murat ontving er de Bronzen Uil Publieksprijs voor en daarnaast werd het boek genomineerd voor de Academica Literatuurprijs. In 2017 verscheen zijn tweede roman Wees onzichtbaar dat de Boekhandelsprijs 2018 én de Libris Literatuur Prijs 2018 won.

Libris Literatuur Prijs

De Libris Literatuur Prijs is een jaarlijkse prijs voor de beste Nederlandstalige literaire roman uit het voorgaande kalenderjaar. De jury bestaat uit vijf personen die een selectie van achttien titels (longlist) maken, waarna de zes genomineerde titels (shortlist) bekend worden gemaakt en er uiteindelijk een winnaar wordt uitgeroepen. De bekendmaking van de winnaar gebeurt traditioneel tijdens een galadiner. De auteur van het winnende boek ontvangt een bronzen legpenning en een bedrag van 50.000 euro.

 


En we noemen hem

Winnaar van de BNG Bank Literatuurprijs 2017

Lees meer

De mensengenezer

Winnaar van de ECI Literatuurprijs 2017

Lees meer

Deel deze pagina: