Anjet Daanje wint De Inktaap 2024

Anjet Daanje wint met haar boek Het lied van ooievaar en dromedaris de literaire jongerenprijs De Inktaap 2024! De jongerenjury van De Inktaap 2024 maakte dit bekend in Rotterdam tijdens de slotdag van het leesbevorderingsprogramma. Dit jaar namen ruim zevenhonderd jongeren deel aan het programma.

Bekijk hier de overhandiging van de trofee door uitgever Anton Scheepstra aan Anjet Daanje.

Een feestelijke slotdag

De slotdag van De Inktaap 2024 vond plaats in het bruisende concert- en congresgebouw de Doelen in hartje Rotterdam. Na maandenlang lezen konden jongeren eindelijk het avontuur van De Inktaap afsluiten met een fantastisch programma.  Woord- en bewegingskunstenaar Sjaan Flikweert opende de dag met een voordracht van haar werk.

Tijdens de talkshows met auteurs Tom Hofland, Auke Hulst en uitgever Anton Scheepstra – die namens auteur Anjet Daanje aanwezig was – konden leerlingen eindelijk hun prangende vragen over de genomineerde boeken stellen.

Foto: Koen van Assema

Jongeren konden met elkaar discussiëren over de genomineerde boeken tijdens het jurydebat. Nieuw in het opzet dit jaar was dat de juryleden van de grote literaire prijzen aanwezig waren. Mira Feticu (de Libris Literatuurprijs), Esther op de Beek (BNG Bank Literatuurprijs) en Gerben de Bruijn (Boekenbon Literatuurprijs) gingen in dialoog met de jongeren over hun jurylidmaatschap en genomineerde boeken.

Daarnaast gaf drs. Aafje de Roest een gastcollege over hedendaagse, Nederlandse hiphop. Ze lichtte toe hoe ze hiphop onderzoekt en wat hiphop ons leert. Samen met de zaal deed ze een live-analyse en interpretatie van videoclips en teksten uit de hedendaagse, Nederlandse hiphop.

Workshops en randprogramma  

Jongeren kregen niet alleen de kans om vragen te stellen en een hoorcollege bij te wonen, maar ook om zelf creatief aan de slag te gaan met taal! Zo waren er drie verschillende workshops te volgen. Julia ter Veld gaf een workshop zintuigelijk schrijven, waarbij Julia inzoomde over hoe je sensaties kan verwerken en omzetten naar luisterteksten. Hierbij gebruikte ze de teksten uit de genomineerde boeken De Menseneter van Tom Hofland, Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje en De Mitsukoshi Troostbaby Company van Auke Hulst.

Jordi Lammers leerde jongeren hoe je muziek in kan zetten bij het schrijven van een creatieve tekst. Hij bracht hen bij hoe ze woorden of zinsdelen die ze hoorden, konden koppelen aan geluiden. Vanuit dat vertrekpunt schreven de leerlingen een gedicht of verhaal. Merlijn Huntjens introduceerde de leerlingen aan poetryslam, een moderne vorm van voordracht in poëzie. Hij haalde de performers in de leerlingen naar boven tijdens zijn interactieve workshop.

Het randprogramma was een mix van literatuur en plezier: zo konden jongeren op een rituele manier afscheid nemen van hun boek bij de boekenruil van Man in Pak. Ook konden jongeren hun liefde voor De Inktaap vastleggen door een De Inktaap-tattoo te laten zetten Taar’s Tijdelijke Tattoos.

Prijsuitreiking

De dag werd afgesloten in de Willem Burger Zaal met dé prijsuitreiking van De Inktaap.  Hier lazen de leden van de jongerenjury het samengestelde juryrapport voor: “Het is het gevoel van trots dat overheerst als je dit boek hebt uitgelezen. Daarom willen wij met diezelfde trots De Inktaap 2024 uitreiken aan het boek dat ons het meest bewogen heeft: ‘Het lied van ooievaar en dromedaris’ van Anjet Daanje“.

De andere nominaties waren De Menseneter van Tom Hofland en De Mitsukoshi Troostbaby Company van Auke Hulst. Ook werd bekend dat het Montessori Lyceum Amsterdam de Prijs van het Beste Juryrapport heeft gewonnen.

BOYBAND, de literaire boyband, gaf als afsluiting van de slotdag een spetterende performance in de zaal.

Deel deze pagina:

Nieuws